Пет прогнози за цифровия свят

С пет прогнози за света на цифровите технологии се ангажира сайтът CNET в навечерието на новата 2009 година. Дали ще се сбъднат, ще разберем само след няколко месеца.

Windows 7 ще излезе на пазара

През 2009 година Microsoft все повече ще говори за Windows 7. През март или април компанията ще обяви, че новата операционна система ще излезе през настоящата година. Вероятната дата е 2 ноември.

Стив Джобс ще обяви датата на своето пенсиониране

Акционерите на Apple няма да искат да чуят от Стив Джобс, че ще се пенсионира през 2009 година. Това би довело да катастрофален спад в акциите на компанията, тъй като инвеститорите искат силен лидер в сегашните несигурни времена. Затова Стив Джобс ще обяви дата за своето пенсиониране някъде през 2010 година. В същото време той ще обяви своя заместник и през настоящата година ще го постави в центъра на вниманието, за да бъдат акционерите по-спокойни.

Blu-ray няма да отнеме много от пазара на DVD

И през настоящата година Blu-ray няма да превземе много от територията на DVD. И плейърите, и филмите по новия стандарт за видео с висока резолюция са все още скъпи за потребителите. Междувременно, през 2008 година започна пробивът на услуги за онлайн видео като Hulu. Все повече хора ще предпочитат да гледат видео през интернет в своите домове, вместо на Blu-ray или DVD плейъри.

Apple ще прекрати ексклузивното партньорство с AT&T за iPhone

Въпрос на време е Apple да обяви, че смартфонът iPhone ще бъде достъпен на пазара в САЩ и от други телеком оператори, освен AT&T. Ексклузивното партньорство вече не работи в полза на Apple, тъй като компанията се утвърди като един от лидерите на пазара за телефони. Apple ще трябва да отвори своя популярен смартфон и към милионите потребители, които не са клиенти на AT&T. Ако иска да измести BlackBerry, належащо е Apple да направи достъпен iPhone за всеки телеком оператор.

Цената на PS3 ще падне със $100

Натискът върху Sony от страна на конкурентите, които се радват на добри продажби на конзоли за игри благодарение на ниските цени, е много голям. Японската компания ще бъде принудена да свали цената на своята PlayStation 3 до 299 долара, за да бъде конкурентна на Xbox 360 от Microsoft и Wii на Nintendo.

Коментар