По-лошо живеещите в ЕС са по-големи оптимисти

Налице са значителни различия в качеството на живота в отделните държави на Европа, показва ново проучване.
Различията са най-вече между старите и новите държави-членки на Европейския съюз (ЕС), а също и между държавите на север и на юг, сочи изследването, проведено от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound),
Покупателната способност в новите страни членки и държавите кандидатки за членство е едва 55% от средната европейска стойност. Делът на хората в тези страни, които понякога трябва да се лишат от считани за жизненоважни неща (напр. подходящо отопление, нови дрехи или годишен отпуск), е много по-голям, отколкото в останалата част на Съюза, съобщава сайтът на Евпропейската комисия.
Различията намират израз и в жилищните условия. Гражданите на новите страни членки на ЕС обикновено са собственици на жилищата, в които живеят (срещу 40% в старите страни членки), но често тези жилища са в по-лошо състояние. Така например, 42% от румънците са изправени пред проблеми, свързани с износване на жилищата, докато само 9% от финландците имат подобни притеснения.
По отношение на достъпа до здравеопазване проучването показва недостиг на медицинско оборудване, главно в южната част на Европа (с изключение на Испания) и в селските региони. В новите страни членки на ЕС приблизително половината от най-бедните граждани не могат да си позволят да заплатят посещение при доктор, докато в Западна Европа този дял е 31%.
В новите страни членки, а също и в Португалия и Гърция, степента на удовлетвореност по отношение на качеството на живот е най-ниска, а най-доволни са жителите на северните държави.
Въпреки това голяма част от гражданите на новите държави-членки са оптимистично настроени за разлика от французите, италианците, португалците, но също и унгарците и българите. Като цяло делът на оптимистично настроените граждани е спаднал от 64% при проучването от 2003 г. на 55% сега.

Коментар