Intel лобира за WiMAX пред Обама

Най-големият производител на процесори, Intel, поиска WiMAX да бъде водеща технология в интернет инициативите на US президента Обама.
Миналата седмица, на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас, шефът на компанията Крег Барет заяви, че Intel би посъветвал администрацията на новия президент да се фокусира върху безжичните широколентови комуникации WiMAX, съобщи ZDNet.
Призивът на Intel е продиктуван от факта, че компанията вече направи значителни инвестиции във WiMAX. Технологията има потенциал да осигури евтин интернет достъп на обикновените потребители и бизнеса, без необходимост от локални WiFi антени.
WiMAX ще бъде интегрирана в бъдещите чипсети на Intel по същия начин, както WiFi стана стандартен компонент в нейните продукти за настолни компютри и лаптопи. Необходима е обаче и WiMAX инфраструктура, за да се оползотворят предимствата на подобни чипсети.
Наскоро след като беше избран за президент, Барак Обама обяви, че ще назначи директор по технологиите в администрацията си, който ще отговаря за инициативите на правителството в хай-тек областта.
Американският бизнес очаква сериозни държавни инвестиции в подобряване на цифровата инфраструктура. Intel, в частност, се надява WiMAX да играе главна роля в бъдещите проекти за широколентови комуникации.
Технологията WiMAX би могла да направи интернет по-достъпен за голяма част от американците и да помогне за преодоляване на цифровото разделение.
Един ангажимент на правителството за изграждане на WiMAX мрежа с национален обхват означава и повече продажби на компютри с чипсети на Intel. 

При мобилния WiMax обаче нещата не са розови. Изглежда технологията губи битката с конкурентната LTE (Long-Term Evolution), коментираха анализатори. Наскоро Nokia спря от производство единствения си WiMAX интернет таблет.

Според канадската корпорация Nortel Networks, технологията LTE ще бъде предпочитан път за развитие за над 80% от мобилните оператори.

Коментар