Цветен домашен принтер – какъв да бъде?

В света на принтерите старата аксиома “получаваш това, за което плащаш” е особено подходяща. Разбира се, няма нищо по-лесно от това да се отбиете в най-близкия магазин за техника и да купите цветен мастиленоструен принтер за по-малко от 100 лева. Но трябва да сте подготвени да дадете много повече и то още първата година за консумативи и ремонти.

Помислете само: чисто нов цветен принтер, който в повечето случаи може да изпълнява функцията на копир и скенер, само за 100 лева? Възможно ли е това, освен ако търговецът не възнамерява да направи пари от продажба на консумативи?

Казаното дотук не отхвърля напълно купуването на евтини принтери. Те са добър избър за домашни потребители, които използват принтера само, за да отпечатат цветни поздравителни картички за големи празници, но пък обичат да имат пълно офис оборудване в дома си. Ако обаче принтирате по-често и държите на доброто качество и надеждност, по-добре инвестирайте в по-скъп и качествен принтер. Какъв да бъде той?

Лазерни или мастиленоструйни принтери

Принтерите се делят основно на две категории: мастиленоструйни или лазерни. Първите впръскват мастило върху хартията през миниатюрни дюзи, докато другите използват лазерна светлина, за да “описват” изображения върху въртящ се барабан, който след това минава през слой от тонер, преди контакта си с хартията.

Кой е по-добър? Това зависи от очакванията Ви за принтера. Лазерните принтери са известни с точността си, те произвеждат отпечатък, който изглежда по-чист и по-прецизен, когато се гледа през увеличително стъкло. Този тип принтери са направени така, че могат да издържат на по-голямо натоварване и по тази причина са добър избор за онези, които произвеждат много печатен материал. Освен това, в повечето случаи, цената на тонера на лазерния принтер е значително по-ниска от тази на мастилата, пресметнато за целия живот на устройството.

Но лазерните принтери не са най-добрият избор за потребители, които обичат да отпечатват собствените си фотографии. Въпреки че монохромните лазерни принтери сега са на достъпни цени, това не се отнася за цветните лазерни устройства. Те са доста по-скъпи, отколкото мастиленоструйните. Освен това са по-големи и по-тежки, а това не е подходящо за домашни условия.

Цветният лазерен печат изглежда добре за графики и диаграми, но не може да се сравни с богатството на цветове на мастиленоструйните принтери – особено ако се използва специална фотографска хартия. Мастиленоструйните принтери напоследък станаха много атрактивни със стилния си дизайн и удобните сензорни дисплеи.

Икономии от мастило и печат

Мастиленоструйните принтери изискват повече поддръжка. Мастилата трябва да се сменят по-често, а дюзите на много модели понякога се запушват. Препоръчително е да проверите дали моделът, който сте си харесали, позволява отделно пълнене на всеки цвят, защото има такива, при които това не е възможно.

Един начин за решаване на неудобствата с разходите за мастила е да купите мастило, което не е от оригиналния производител на принтера. Обикновено тези мастила са по-евтини. В този случай обаче съществува риск от запушване на дюзите.

В крайна сметка ще трябва да си зададете простия въпрос: Наистина ли имате нужда от цветен печат? Трябва ли да принтирате снимките си в домашни условия при положение, че тази услуга се предлага на много места и не струва кой знае колко много? Ако това не е наложително, един монохромен лазерен принтер може да ви свърши чудесна работа.

Означава ли това, че трябва да купите чисто ново устройство? Не е задължително. Във всеки сервиз за ремонт на принтери ще чуете думите: вече никой не прави такива лазерни принтери, както преди. Това не означава, че сегашните модели не са добри. Но се предлагат доста употребявани принтери, които след рециклиране се връщат към нов живот и могат да принтират още хиляди и хиляди страници. Ненапразно един доста стар модел, какъвто е HP Laserjet 4, често бива наричан “железна машина”.

Многофункционални принтери

В днешни дни принтирането е само част от уравнението. За мнозина потребители едно многофункционално устройство, което работи и като скенер, копир, а дори и факс, може да се окаже идеалният избор. Естествено, функциите на сканиране и копиране на многофункционалния принтер не могат да се сравнят с качеството на тези на самостоятелните устройства, но те са повече от адекватни за домашна употреба.

Но при многофункционалните устройства има един много сериозен проблем, който дори най-съвременните технологии не могат да отстранят: ако изгубите една от тези функции, вие губите достъп до всички функции, докато устройството не се ремонтира. Ако такъв сценарий ви устройва и ако наистина се нуждаете от тези допълнителни възможности, на пазара сега има доста приемливи опции.

Коментар