ИТ седмицата: новите технологии взеха връх

Обявленията на нови технологии и продукти от водещи компании в ИТ индустрията сякаш взеха връх над "кризисната" тема през отминаващата седмица. Във всички сфери – от домашните развлечения до облачния компютинг – валяха новини, които ще имат дългосрочно влияние върху пазара и начина, по който използваме технологиите за бизнес и развлечение.

Горещата технологична вълна

Първо Google разбуни духовете със своята операционна система Chrome OS. В началото на седмицата се появиха слухове, че системата ще бъде достъпна за сваляне в близките дни. Google обаче се задоволи с демонстрация на системата пред избрани журналисти. Chrome OS ще се разпространява безплатно под открит лиценз, което ще позволи на разработчиците да внасят изменения в кода й.

Интересни новини долетяха от лидера на пазара за процесори Intel. Компанията работи по създаване на нов високопроизводителен процесор, HPC версия на Nehalem-EX. 6-ядреният чип ще се използва за научни и инженерни приложения, където се изисква много голяма изчислителна мощ. На негова база ще бъдат създадени суперкомпютри, които ще включват до 256 подобни чипа.

По-късно през седмицата Intel огласи намеренията си да разработи компютърни технологии, които по производителност превишават хиляди пъти днешните суперкомпютри. Корпорацията ще инвестира заедно с френски партньори в създаване на европейски изследователски център за т.нар. "Exascale Computing". Терминът "exascale" се отнася до компютри, които могат да обработват 1 трилион инструкции в секунда.

AMD, конкурентът на Intel при процесорите, и един от двата основни доставчици на видеокарти, направи поредния си технологичен пробив. Компанията пусна най-бързата едноплаткова видеокарта. Моделът ATI Radeon HD 5970 достига производителност 4,64 терафлопса, благодарение на две графични ядра в един корпус, и ще осигури върхови изживявания на геймърите.

Nvidia, конкурентът на AMD при графиката, също не изостана от потока на спиращите дъха новини. Компанията обяви, че производителите на лаптопи са готови да внедрят нейната стереоскопична 3D технология. 3D Vision комбинира безжични очила, инфрачервен предавател и специализиран софтуер, който може да трансформира стотици PC игри да работят в пълноценен стереоскопичен 3D режим.

Седмицата ще се запомни и с важен технологичен анонс от Microsoft. На конференцията за разработчици в Лос Анджелис компанията обяви, че платформата за облачен компютинг Windows Azure ще се появи на бял свят на 1 януари 2010 г. Тя беше обявена преди една година, отново в Лос Анджелис, като оттогава насам Microsoft изгради мощни центрове за данни в Чикаго, Сан Антонио, Ирландия, Амстердам, Сингапур, Хонг Kонг.

Облакът е гореща тема в индустрията и не случайно IBM направи шумен анонс в тази област. Синият гигант създава най-големия частен "облак" (cloud computing) за бизнес анализи. Blue Insight ще предостави на повече от 200 000 служители възможността да извличат информация от цял свят, за да вземат важни решения при продажбите, както и да предвиждат и да действат незабавно при всяка една бизнес възможност.

Възходът на Firefox

На фронта на браузърите пазарният дял на Firefox за първи път преодоля бариерата от 25%, показаха данните на Net Applications. През миналата седмица с Firefox са работили 25,1% от всички потребители на интернет в света. Увеличението е за сметка на Internet Explorer, който бележи спад, но продължава да бъде най-популярният браузър с дял от 63,3%.

Консолидация на телеком пазара у нас

В бизнес аспект събитието на седмицата у нас е придобиването на Орбител ЕАД от Спектър Нет АД. Сделката на стойност 5 милиона евро е първата значима крачка към консолидация на алтернативния телекомуникационен пазар. Финализирането се очаква в началото на 2010 година, след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Австрийската компания ORS поднови офертата си към Виваком/БТК Груп за закупуване на Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС). ORS иска да придобие мрежата за разпространение като едноличен собственик. Още през декември 2008 г. компанията подписа предварително споразумение с БТК Груп за придобиване на НУРС след международен търг. Срокът на споразумението изтече през юни 2009 г. без приключване на сделката.

.БГ домейнът

И тази седмица продължиха вълненията около националния .БГ домейн. Налице е сериозна опасност страната ни да изпадне от "бързата писта" за получаване на .БГ. Регулаторът ICANN не толерира кандидатури, при които липсва консенсус относно това какво да бъде разширението на националния домейн и кой да го управлява, алармираха в петък от сдружение Унинет. По всичко личи, че ще има остра конкуренция за домейна .БГ между Унинет и Регистър.БГ, с непредсказуем към момента изход.

Сделките не стихват

На световния пазар Cisco Systems обяви, че вдига предложената цена за придобиване на норвежката Tandberg до $3,4 млрд. Само малка част от акционерите на Tandberg, най-големия производител на оборудване за видеоконференции за бизнес-потребители, се бяха съгласили на предишната цена от 3 милиарда долара. Анализатори обаче коментираха, че вдигането на “мизата” е неочаквано  и е лош прецедент за бъдещите сделки.

Друг гигант в комуникационната индустрия, Ericsson, завърши сделката по придобиване на Nortel в Северна Америка. Шведската компания получава целия CDMA бизнес и LTE активи на Nortel, като по този начин засилва позициите си на глобален доставчик на телекомуникационно оборудване.

За завършек на седмицата eBay обяви, че е приключила сделката по продажбата на Skype на инвестиционна група, която включва двама от основателите на фирмата за онлайн-комуникации. Сделката оценява Skype на 2,75 милиарда долара. Шведът Зенстрьом и датчанинът Фрийс в крайна сметка прекратиха исковете си този месец и ще се сдобият с 14-процентен дял в Skype чрез новата им компания Joltid Ltd.

Коментар