Предстои кампания за цифрова ефирна телевизия

Скоро у нас ще започне кампания за популяризиране на ползите от цифрова ефирна телевизия, съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев при откриване на национална конференция „Телеком пазарът – партньорска платформа за операторите и бизнес клиентите”.

Държавни институции и обществени организации ще предоставят информация на интернет страниците си за ангажиментите на България като част от ЕС да осигури спиране на аналоговото излъчване от 2012 година, както и за необходимото оборудване за приемане на цифров сигнал.

МТИТС ще предложи в големите магазини за битова електроника да има специално място, където да се демонстрират телевизори с вграден приемник и устройства за цифров сигнал, обясни Кичев.

В момента около 25 на сто от българите гледат ефирна телевизия. Очаква се тези хора след това да се ориентират към цифрова ефирна телевизия. Някои от тях ще се наложи да си купят устройства за приемане на по-качествен сигнал. Цената на дребно към момента е около 50 лева.

За разлика от кабелната и спътникова телевизия обаче, за цифровите ефирни програми няма да се плащат никакви такси.

МТИТС ще предложи също Политика в електронните съобщения, която ще определи насоките за развитие на сектора. Законът за електронните съобщения ще бъде променен според новата  регулаторна рамка на Европейския съюз, като в него ще намери отражение принципът за неутралност по отношение на технологиите и услугите при управление на радиочестотния спектър.

Така диапазонът, предназначен в момента само за GSM, ще може да се ползва и за други технологии, които позволяват пренос на по-голям обем от данни.

Промените в Закона за електронните съобщения ще регламентират повишените изисквания за сигурност на мрежите и услугите; както и за защита правата на потребителите, особено на тези с увреждания. Предстои и обсъждане дали бързият интернет да бъде включен към на универсалната услуга.

по темата: „Предстои кампания за цифрова ефирна телевизия”

добавете коментар...

  1. martin

    Крайно време беше :/

    Само че кой каза че приемниците ще струват 50 лв? Умножете по три и ще получите сегашната им цена. (Става дума за приемници с MPEG4, не с MPEG2, защото до сега в София се излъчваше по MPEG2, а новите муксове ще са на 4-ка)

  2. Ванката

    София не е България.

    В Хановер например, не Берлин, има над 50 ефирни цифрови канала с перфектно качество.

  3. grigo

    В София има цифрова ефирна телевизия от доста време, друг е въпроса, че са само няколко телевизии и с не добро качество.

  4. Ванката

    Това го има на запад вече повече от 6 години. Каква кампания ще се прави тука? Ще доказваме, че топлата вода е предимство пред студената ли? Отдавна трябваше да има излъчване вече, защото хората си накупиха телевизори с цифрови ефирни тунери, които в момента им стоят и събират прах.

    Забавянето само пълни джобовете на кабелните оператори, а политиците им помагат. А народа го д**а, както винаги.

Коментар