Расте подкрепата за WikiLeaks

Гражданският портал за околната среда в България БлуЛинк се присъедини към позицията на международната Асоциация на прогресивните комуникации (APC) срещу опитите на редица правителства да ограничат достъпа до данните, публикувани онлайн на сайта Wikileaks.

„Изразяваме притеснение и от действията на частни компании като EveryDNS.net, която спря домейна wikileaks.org, Amazon, отменила хостинг поддръжката за сайта, Paypal и Moneybookers и Visa, които ограничиха достъпа до сметката на Wikileaks, възпрепятствайки по този начин възможностите за финансова подкрепа на сайта”, заявиха от БлуЛинк в писмо до медиите.

Според организацията, възможността за споделяне и свободно публикуване на информация онлайн е жизнено необходима за спазването на човешките права и за усилията за използване на интернет за по-отговорно и прозрачно държавническо поведение и управление.

„Смятаме, че сайт като Wikileaks също така играе важна роля в борбата с корупцията на правителствено ниво и в бизнеса”, се казва още в изявлението на БлуЛинк.

В хартата на APC е записано, че интернет трябва да бъде защитен от всякакви опити да се заглушават критичните гласове и да се цензурира дебати или информация на социални или политически теми.

Организации, общности и индивиди трябва да могат свободно да използват интернет, за да се организират и да се включват в протести. Всякакви данни, включително научни и социални изследвания, създадени с публични средства, трябва да бъдат свободно достъпни онлайн, смята APC.

БлуЛинк съществува от 12 години, като през това време е подкрепяла свободата на словото в интернет чрез сигурна и адаптирана онлайн среда за нуждите на гражданското общество, участва в протестите срещу следенето и ограничаването на интернет комуникацията и изследва развитието на онлайн средата.

„Тъй като Wikileaks публикува и информация, крита от обществеността у нас, ние  призоваваме българското правителство и интернет общността да отхвърлят категорично всяка форма на поставяне на онлайн съдържанието под контрол. Това е явно ограничение на свободата на изразяване и обмена на информация, и то на информация, която допринася за по-прозрачно управление, и дава възможности на гражданите да изискват от управляващите отчет за дейността им”, заявиха от Блу Линк.

Сайтът WikiLeaks нашумя с поредица от скандални разкрития за висшия политически и военен елит. Неговият основател Джулиан Асандж бе обявен от Интерпол за международно издирване и вчера арестуван в Лондон. Същевременно редица организации бойкотираха достъпа до сайта, което наложи смяна на хостинг доставчици и създаване на огледални сайтове, дублиращи съдържанието на WikiLeaks.

Коментар