Навлиза трето поколение SSD устройства

Intel пусна на пазара трето поколение твърдотелни дискове (SSD). Моделите SSD 320 Series използват 25-нанометрова NAND флаш памет и заменят досегашната линия X25-M SATA SSD, предлагайки по-висока производителност и надеждност. Новите устройства идват с по-голям капацитет и по-ниска с до 30% цена, в сравнение с настоящото поколение, постигната благодарение на 25-нм технологичен процес.

Третото поколение SSD добавят характеристики за сигурност на данните, управление при спиране на захранването и намаляване загубата на данни. Новите устройства са предназначени за ползване в десктоп и мобилни компютри за масовия потребител, корпоративни ИТ специалисти или PC ентусиасти, които търсят сериозно увеличаване на производителността спрямо конвенционалния механичен хард диск (HDD).

SSD дисковете са по-здрави, използват по-малко енергия и намаляват забавянията, за да ускорят процеси като зареждане на операционната система, отваряне на файлове и приложения. Всъщност, ъпгрейдът от HDD към SSD може да даде на потребителя едно от най-добрите подобрения в производителността, като добавя до 66% към общата скорост на реакция на системата.

Intel SSD 320 Series включва дискове с обем от 40 GB, 80GB, 120GB, 160GB и нови версии с по-голям капацитет от 300GB и 600GB. Устройствата използват SATA II интерфейс със скорост 3 гигабита за секунда (3Gbps).

Новият твърдотелен диск извършва до 39 500 входящи/изходящи операции в секунда (IOPS) при произволно четене и 23 000 IOPS при произволен запис при моделите с най-голям капацитет.

В допълнение, Intel е увеличила с над два пъти скоростта на последователен запис при SSD от второ поколение – до 220 MB/s и продължава да поддържа едно от най-високите скорости на четене – до 270 MB/s при последователно четене. Това силно подобрява възможността за потребителя да увеличи броя на едновременно извършваните операции. Например, потребителят би могъл лесно да слуша музика за фон или да сваля видео докато обработва документи, без да има забележимо забавяне.

Intel продължава да повишава нивото на надеждността на SSD дисковете. Компанията е използвала по креативен начин свободното пространство, за да добави подсигурявания, които ще помогнат на потребителите да защитят своите данни, дори в случаи на загуба на електрическото захранване. Предвидено е също така 128-битово AES криптиране за защита на личните данни в случай на кражба или изгубване.

Цените на Intel SSD 320 за количества на едро от 1000 бройки са както следва: $89 за 40GB; $159 за 80GB; $209 за 120GB; $289 за 160GB; $529 за 300GB и $1,069 за 600GB. Всички модели имат ограничена 3-годишна гаранция от Intel.

Потребителите на Windows, закупили Intel SSD, могат да ползват безплатно софтуера Intel SSD Toolbox с Intel SSD Optimizer, който осигурява мощен набор от инструменти за управление, информация и диагностика за подържане на производителността на диска на нивото от момента на закупуване. Потребителите могат също така да свалят безплатно Intel Data Migration Software за помощ при клониране на цялото съдържание от предишното устройство (SSD или HDD), към което и да е Intel SSD.

по темата: „Навлиза трето поколение SSD устройства”

добавете коментар...

  1. АНГЕЛ

    Подариха ми един такъв -работеше много добре на настолния компютър и лаптопа но сега работи само на лаптопа-на гопемия компютър не тръгва

  2. KPETEHA

    Ако изкара и 1 без проблем при натоварване ще добре.

  3. Бат Илия

    Да, и аз да кажа, че нищо не споменават за постепенната загуба на клъстери, съответно на капацитета, характерна за досегашните SSD.

  4. Цветелин Христов

    То хубаво SSD диск, ама тази 3 годишна гаранция нещо малко ми се вижда)))

Коментар