КЗК разреши придобиването на Икономедия АД

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на  съвместен контрол от страна на „ТЗмедиа” ЕООД и „Агенция за инвестиционна информация” ЕООД върху „Икономедиа” АД.

ТЗмедиа” ЕООД закупува 49% от капитала на „Икономедиа” АД – издател на Капитал и Дневник, по силата на споразумение от 22 декември миналата година. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

Проучването на КЗК е установило, че придобиващото съвместен контрол предприятие, вкл. предприятията от неговата икономическа група, не осъществяват стопанска дейност на територията на страната, която да се припокрива с дейността на предприятията от икономическата група ”Икономедия”АД, както и с предприятията от групата на Иво Прокопиев, към която се отнася и „Агенция за инвестиционна информация” ЕООД.

Поради това, Комисията счита, че не са налице съответни продуктово-географски пазари, върху които концентрацията да окаже въздействие. Това се дължи на липсата на хоризонтални или вертикални ефекти, или на отношения на свързани пазари, които да възникват като следствие от извършването на концентрацията.

Не са налице данни и доказателства, че нотифицираната сделка би могла по какъвто и да е начин да засегне ефективната конкуренция на пазара. Комисията счита, че концентрацията следва да бъде безусловно разрешена.

Сделката бе обявена през август миналата година, когато Дневник съобщи, че ИТ бизнесменът Теодор Захов придобива 49% от „Икономедиа” АД, влизайки в дружеството на мястото на Филип Харманджиев.

Коментар