Българи спечелиха състезание по мрежи

Български ученици спечелиха първо място на международното състезание по компютърни мрежи в Букурещ. Валентин Габъров и Александър Спасов (Технологично училище електронни системи) и Стефан Николов (Националната природо-математически гимназия) извоюваха отборното първото място в Networking Academy Games 2011. Отлично се представи и Стоян Славчев, студент от СУ, който се класира на трето място в категорията за инструктори.

Тримата победители – Валентин Габъров, Александър Спасов и Стефан Николов (снимка: Димитър Рекинов)

Състезанието се проведе на 10 и 11 юни в румънската столица. Над 60 младежи, победители в националните състезания по мрежи в 9 държави, сред които България, Чехия, Унгария, Германия, Румъния, Словакия, Украйна, Русия и Молдова, премериха сили в престижната надпревара.

Networking Academy Games 2011 е регионална инициатива за Централна и Източна Европа, която се провежда за шеста поредна година. Целта на конкурса е да тества и да покаже нивото на знания и умения на младежите в областта на мрежовите технологии.

Състезанието включва индивидуални и групови задачи, организирани като онлайн тестове и практически задачи. Участниците са разделени на три категории – ученици от гимназиалните класове, студенти от университетите и инструктори от Мрежовите академии.

България участва  за пета поредна година в това състезание и за първи път заема първо място. През 2007 г. Павел Стефанов бе трети, през 2008-ма  Николай Николов от СУ – втори, а през 2009-та – Анастасия Илиева (ТУЕС), Иван Арабаджиев и Мартин Райков (СМГ) заеха отборно третото място.

„Трудните казуси се оказаха преодолими за отлично подготвения ни отбор и състезателите ни успяха да докажат превъзходството си пред станалите държави, като работиха изключително добре в екип”, споделиха преподавателките от Регионалната Сиско академия на СУ ”Св.Климент Охридски” – Зорница Якова и Дафинка Митева, ръководители на отбора и членове на националната комисия за състезанието по компютърни мрежи в България.

Коментар