Виваком пуска 10 Mbps сателитен интернет

Виваком подписа договор с европейския оператор Eutelsat за предоставяне на сателитен достъп до интернет в България. Услугата Tooway ще осигури връзка с интернет през сателита KA-SAT за индивидуални и бизнес потребители. Споразумението е сключено с дъщерната компания на Eutelsat – Skylogic.

Tooway поддържа скорости до 10 Mbps за потребителите в райони с ограничен или никакъв достъп до обхвата на наземни и безжични мрежи. Виваком ще предоставя услугата на цени от 39 лв. (EUR 19,90) на месец.

Решението се състои от сателитна чиния и модем, свързан с компютър. Услугата ще бъде доставена чрез сателита от ново поколение KA-SAT – собственост на Eutelsat. С общ капацитет от над 70 Gbps, KA-SAT се нарежда сред най-мощните световни космически устройства и е първият за Европа спътник с висока производителност (High-Throughput Satellite – HTS).

Новата инфраструктура, която обслужва Европа и Средиземноморието, включва осем основни сателитни портала, свързани посредством оптична магистрала към интернет.

С пускане на услугата, Виваком, като интернет доставчик, вече има 100% покритие на територията на страната, вкл. на места без телекомуникационна инфраструктура, коментира Симеон Донев, директор продукти и услуги в компанията.

Коментари по темата: „Виваком пуска 10 Mbps сателитен интернет”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Златко, можеш, но е скъпо. Трябва ти някакъв оператор с покритие на регионите, в които ще ходиш и малко по – скъпо оборудване, в смисъл сателитнмия ти рутер трябва да има фиункция за автоматично превключване на лъча, за автоматично пренасочване на антената и пренастройване на параметрите на връзката. Вероятно ще ти излезе златно, така че трябва да си или много заможен и да не ти пука от цената, или да си професионалист. Само рутера с подобни функционалности е към 400 и нагоре. в долари. Отделно ти трябва антена и договор със сателитен оператор за интернета.

  2. СТОЯН

    Абсолютно съм съгласен с ВАЛЕРИ.

  3. Тато

    Много говорите но не сте много наясно с цените.
    Вижте в Испания какви са цените и след тово пишете.
    42 евро – 20Mbps

  4. Златко

    Искам да попитам,ще ходя на плаване и мисля да взема лаптопа с мен,може ли със някакво устройство или нещо друго да имам достъп до сателитен интернет или сателитна кабелна,тъй като ще съм в открито море,няма да виждам суша със седмици?

  5. Jordan

    Аз ползвам нет от Maxtelecom и засега съм много доволен.За мобилен нет е добър и не прекъсва…

  6. Иван Турбо

    вижте повече подробности на http://www.tooway.bg

  7. Емигрант

    Вие какво си мислите?Че на север от Дунава сателитният интернет е по-евтин?

  8. IVAN

    От Виваком дали не са луди? Оригиналното оборудване е на цена от 650лв, те го предлагат на 800; инсталация 150 лв – при виваком е на 200; 6Мбит – 32 лв, а при Виваком 39; 10 Мбит при оригиналния доставчик са съответно 82 и 140 лв, а при Виваком 99 и 169 лв…и това ако не е сбъркана политика, не знам!!!

  9. Иван старши

    Навсякъде в информацията за сателитен интернет се казва пуска а не пусна т.е. мога ли вече да си поръчам доставката на услугата за вилата ми в махала на Вакарел

  10. Иван старши

    Така и не разбрах пакета сателитен интернет включва ли и телефон а и колко програми ще могат да се гледат в най евтиният вариянт и накрая каква е общата цена чиния декодер инсталация и абонамент примерно за 1 година

  11. Киро

    В днешно време на технологии трябва да има от всичко и се надявам да има и още доставчици на сателитен интернет, та да паднат цените. Че интернет трябва да има навсякъде, а не както предлагат някои в по-предните постове – по UTP, оптики PON и GPON, медни тел. кабели, коаксиални кабели и др. Има още какво да се измисли и да се очаква и от безжичния интернет, щото и там разрешената честотна лента 2,5GHz-5,0GHz не може да покриеш разстоянието от една улица без да го препредаваш!

  12. Emilia

    Съгласна съм с Валери, а колкото до Usera – нещата тук също напредват. Операторите работят по изграждане не PON и GPON. Можеш да се поинтересуваш. А колкото до цената – както всяко начало – скъпо ще е.

  13. Usera

    Телефонните оператори в България са били и още са динозаври предлаганите услуги и технологии са от преди 30+ години като пример остарелия бавен и калпав ADSL, като вече има VDSL2 с максимална скорост 200 Мегабита – като могат да използват и медни проводници.
    Инфо за VDSL2
    http://en.wikipedia.org/wiki/Very_high_speed_digital_subscriber_line_2

    Това е мизерията на която ни обричат телефонните оператори.
    В момента по цял свят се изграждат оптични гигабит мрежи PON и GPON. Сега е времето на ГИГАБИТ мрежите има също и разработен стандарт за безжични гигабит Интернет мрежи като пример WiGiG Wireless Gigabit Alliance http://wirelessgigabitalliance.org/ и много други.

    Жалко, че няма да доживеем такива технологии да видим в България с нейните феодални и крадливи оператори.

    Нека потребителите да подкрепят изграждането на оптични мрежи, като не ползват и не плащат за умрели технологии и крайно неизгодни и излишни мобилен Интернет таксуван по трафик и други глупости предлагани с абонаментни планове.

  14. MNSP

    Свикнали сме първо да оплюем всяко ново нещо. Извън всякакво съмнение такава услуга има полза за места, където липсва какъвто и да достъп. Не се споменава цената на оборудването в статията, тя може да се окаже солена!

  15. Влади

    Не, че защитавам Виваком, но не четете ли какво пише ? Tooway осигурява високоскоростен достъп в отдалечени и непристъпни места.. Айде сега си докарайте в село Чапълево интернет от 20 оператора за по 20 лева…… Просто не сте наясно, че дори и в не много затънтени места като Рибарица например – първо няма оптична линия, второ интернета се дава от 1 оператор в Тетевен и цената за 3 МегаБита е 39 ЛЕВА – и да не говорим по колко време нямаш нет ако падне гръм !!!
    Така че мисля че тази цена за недостъпни или трудно достъпни места е поносима поне засега – за София и големите градове не говоря.

  16. Лидия

    Цената, че е висока е ясно, но каквото и да предлагат Виваком кота обслужването им е кофти… Нормален човек надали иска да си къса нервите. Имам телефония с Вива и ползвам мобилен интернет от който съм ужасно недоволна! Щом ми свърши договорът няма да повторя! Поне за вкъщи съм решила кабелен /оптичен/ нет с wi-fi рутер. Хем мобилно вкъщи, хем доказано сигурно. Само си търся някой доказано свестен доставчик в кв. Стрелбище – и като качество на нета и като любезно и адекватно обслужване. Сега подбирам интересни пакетни оферти – поне сега конкуренция има!

  17. Razor

    Е сегашния им начин на мислене е много добър – ПАРИ… и какво те интересува клиента, та той е само една касичка…

  18. Валери

    Начинанието е добро, но цената е прекалено висока. За да има смисъл от цялата работа, която предприемате, цената не трябва да е по висока от 20 лева. на месец в момента, а за по натам още по ниска. За да се конкурирате с другите оператори трябва да предприемете тези решения. Да има опция, при която клиентите да си плащат за услугата всеки месец без да се сключва договор, или договор за месеци разтегнати във времето по избор на клиента, което е най изгодно за вас и клиентите Ви. Също така клиентите да имат възможност да си купуват комплекта без да се сключва договор и активацията на услугата да зависи само от клиента след заплащането и. Чрез тази връзка може да се предложат още куп услуги. Капка по капка вир, вир по вир язовир, но едва ли ще можете да го разберете със сегашният си начин на мислене. Всичко добро!

Коментар