Камери ще се фокусират като човешко око

Хората и животните управляват фокуса на очите си, като оценяват степента на размитост на сцените и след това мигновено настройват своя поглед. Автофокусът по контрастност, използван в съвременните камери, е значително по-бавен. Той се основава на алгоритъм, който анализира множество снимки с различни фокуси – близко и далече от обекта, и накрая избира най-отчетливия кадър.

Бъдещите камери ще могат да се фокусират със скоростта и точността на човешкото око, благодарение на нов алгоритъм

Двама изследователи разработват нов алгоритъм, който ще позволи на камерите да се фокусират със скоростта на човешкото око. Йоханес Бург и Уилсън Гейслер твърдят, че каквато и да е сцената, в нея винаги има размитост, отчетливост и детайли. Определяйки тези елементи чрез изчислителни средства, експертите стигат до извода, че могат да установят доколко кадърът излиза от фокус, съобщава wired.com.

Като използват анализ на хроматичната аберация на обектива, Бург и Гейслер успяват не само да определят степента на разфокусиране, но и неговото направление. Подобна техника позволява безгрешно указване на камерата колко и в какво направление да промени фокуса си, за разлика от метода с определяне на фокуса по контрастност чрез избор на най-отчетливия кадър.

С оптимизация на новия алгоритъм и увеличаване на изчислителната мощност на камерите, те ще започнат да се фокусират много по-бързо и точно, обещават изследователите.

Коментари по темата: „Камери ще се фокусират като човешко око”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Странно как никой не се е сетил да прави това досега? Вероятно защото тази дейност си е реално научно изследване. А повечето учени в науката гледат да правят големи велики теми и задачи, вместо сравнително лесни, но пък твърде полезни за практиката.

    В случая полезността не е чак толкова голяма, но не е лошо да я има…

Коментар