Радикална промяна в топологията на Skype

Microsoft ще промени радикално топологията на VoIP услугата Skype, като замени т.нар. супервъзли с отделни, мощни сървъри. Целта е подобряване на сигурността и стабилността на услугата, както и увеличаване на капацитета за нови потребители, съобщи gizmodo.com.

Ролята на супервъзли в момента изпълняват потребителски машини с висока скорост на достъп до интернет. Всеки от възлите осигурява връзка на 800 потребители.

В новата топология всеки сървър ще обслужва 4,1 хиляди потребители с възможност за поддръжка на 100 хиляди клиенти. Това ще позволи броят на възлите да бъде намален от 48 хиляди на 10 хиляди.

Централизацията ще осигури не само по-стабилна работа на популярната услуга за интернет разговори, но и ще подобри нейната сигурност, смятат експерти. От Microsoft, която притежава Skype, все още не са коментирали официално публикациите.

По непотвърдена информация, като супервъзли ще се ползват Linux сървъри. Твърди се, че Microsoft ще запази P2P архитектурата, чрез която потребителите се намират едни други в Skype.

Коментари по темата: „Радикална промяна в топологията на Skype”

добавете коментар...

  1. Данаил

    @ Anonymous

    То си беше ясно още от момента на покупката, че е само въпрос на време Microsoft да се възползват от позицията си.

    А относно това доколко промените са позитивни и насочени към потребителите – поне моите впечатления са, че Microsoft гледат преди всичко и основно СВОИТЕ интереси, а не тези на потребителите си. Така че тази промяна е за мен по-скоро повод за притеснение, а не за радост…

    Но кой знае – може от Редмънд да са преосмислили политиката си и да са станали по-малко корпорация и повече организация от добронамерени и отговорни човешки същества, които имат всичко необходимо, за да работят за благото на човечеството и го правят? Или поне са решили да се превърнат в лоялна и коректна към клиентите си фирма? Дали ви се вярва да е така, а? 😀

  2. Михаил

    Когато си инсталираш скайп се съгласяваш, че евентуално можеш да се превърнеш в супернод. Прочетете малко преди да натиснете "I agree with the terms and conditions" 😀

  3. анонимно

    Всъщност дали Skype приложението, инсталирано на компютъра ще пренасочва към реален потребител (Skype Super Node) или прикрит компютър собственост на Microsoft – това дори и специалиста трудно би го установил. Освен това Skype е комерсиален продукт с приходи и е НЕРЕДНО да ползват компютъра ми за трафик (без изрично да съм се съгласил с това). Skype приложението не иска съгласие за да те ползва като Skype Super Node!!! Това не е torrent мрежа, в която знаеш какво даваш и какво получаваш и фактически никой не печели в кеш.

    Така че, нововъведението според мен има предимно позитиви…

  4. Скайпан

    Интересното е, че обикновено не се коментира какви точно са тия потребителски машини. А те са машини на кой да е потребител който е вързан директно в интернет и не минава през стена или някакъв гаден NAT (дето да не могат да си отворят дупка в него).
    Така че по-малкото зло може да е да се минава през потребителска машина, стига тая машина да не е твоята (без да знаеш). Това си беше досега обществена тайна че е така и че освен данни, скайпаните крадът и трафик. Ако не вземеш мерки ставаш като едното нищо горд супервъзел.

  5. Скайпан

    Интересно че обикновено не се коментира какви точно са тия потребителски машини. А те са машини на кой да е потребител който е вързан директно в интернет и не минава през стена или някакъв гаден NAT (дето да не могат да си отворят дупка в него).
    Така че по-малкото зло може да е да се минава през потребителска машина, стига тая машина да не е твоята (без да знаеш). Това си беше досега обществена тайна че е така и че освен данни, скайпаните крадът и трафик. Ако не вземеш мерки ставаш като едното нищо горд супервъзел.

  6. Anonymous

    @Данаил,

    Съгласен съм с теб 🙂 За мен по-малкото зло е трафикът ми да минава през други клиенти на Skype отколкото сървъри на Microsoft. Единственото облекчение е че поне са с Linux и що-годе подсигурени с grsecurity.

  7. Данаил

    "Целта е подобряване на сигурността и стабилността на услугата" или пък целта е всичко да минава през тях, така че да могат да го логват и следят?

    Кой знае къде е истината – Skype е затворено приложение, без достъп до програмния му код. Така че само може да се гадае какво точно прави на компютъра, какво записва и на кой го праща.

    Лошото е, че досега ако човек не ползваше Windows, човек можеше да се опази от това Microsoft да разполага с компютъра му. Обаче всеки ползва Skype, има го за разни операционни системи и ако искаш да се свързваш с приятелите си, трябва да го пускаш от време на време. А с него и Microsoft…

  8. Anonymous

    Интересно защо ползват сървъри с Linux, а не великият Windows Server 🙂

Коментар