Всеки Android смартфон става и за Ubuntu

Всеки от днешните Android смартфони ще може да работи и с операционна система Ubuntu, съобщи разработчикът на Linix-базираната платформа – компанията Canonocal. Достатъчно е устройството да има 1-гигахерцов процесор, 512 MB оперативна памет и 8 GB флаш памет.

Ако производителите решат, могат без особени усилия да осигурят Ubuntu за своите Android устройства, смята Canonical. Компанията показа Galaxy Nexus с мобилна версия на Ubuntu, като се очаква в близките седмици да пусне съответния софтуер за този смартфон.

Canonical нарича новите Ubuntu устройства суперфони с РС функционалност. Системата използва същите драйвери, както Android, но не се нуждае от виртуални Java машини.

Главната особеност на мобилната Ubuntu платформа е сензорният интерфейс, който се различава значително от интерфейса на разпространените системи. Липсва, например, познатият екран за разблокиране, отпаднали са бутоните за начален екран, назад и др.

Canonical набляга на управлението с жестове, което приближава Ubuntu до Windows RT. Така например, ако в левия край на екрана се прокара с пръст линия с дължина два сантиметра, на дисплея ще се появи панел с избрани приложения.

При движение от левия до десния край, системата ще покаже меню с наскоро пуснатите приложения. Подобни действия се активират при взаимодействие и с другите части на екрана.

Коментар