ЕС даде 680 милиона евро на изследователи

302-ма от най-добрите изследователи в Европа получиха 680 млн. EUR финансиране от ЕС. На последния си конкурс Европейският изследователски съвет (ЕИС) предостави сумата от престижните „Advanced Grants” на учени от 24 страни.

Със средства в размер до 2,5 млн. EUR на проект, финансирането позволява на тези учени да работят със свои собствени екипи по идеи, които са на границите на познанието, съобщи Европейската комисия.

Избраните проекти обхващат широк кръг теми. Така например, учен с екипа си ще разработи във Франция нови модели за обясняване на някои физически феномени като свръхпроводимостта. Екип, установен в Латвия, ще обедини компютърни науки, физика и математика, за да оцени предимствата и ограниченията на квантовите устройства.

Други безвъзмездни средства са предназначени за изследовател в Италия, който ще разгледа как икономическите субекти формират и променят схващанията си за заобикалящата ги среда и за другите икономически субекти, като добави емоционални и психологически характеристики към съществуващите модели.

„Насърчаването на най-авангардни изследвания на най-високото равнище е жизнено важно за конкурентоспособността на Европа и това е причината, поради която предложихме увеличение на бюджета на ЕИС като част от програма ни Хоризонт 2020”, заяви европейският комисар по въпросите на изследователската дейност, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин.

В конкурса за безвъзмездни средства за авангардни изследвания в ЕИС са подадени около 2 300 кандидатури, което представлява е увеличение с 4,5% в сравнение с броя за миналата година. Бюджетът по поканата за предложения е 680 млн. EUR, което също е леко увеличение. Броят на изследователите, избрани за финансиране, се е увеличил от 294 на 302, докато процентът на успешните кандидатури остава същият – 13%.

Безвъзмездните средства за авангардни изследвания се отпускат на най-утвърдените изследователи от всяка националност или възраст, които са независими научно и имат скорошни изследвания и профил, определящи ги като водещи в съответните им области.

Избраните кандидати са от 32 различни националности, като най-многобройни са британските, немските, френските, нидерландските и италианските изследователи. Те ще осъществят своите изследователски проекти в над 160 институции, намиращи се в 24 различни европейски държави.

Като най-големи държави в ЕС, Обединеното кралство, Франция и Германия ще бъдат домакини на най-голям брой успешни кандидати. Въпреки това, отнесено към броя на населението, най-много успешни изследователи са установени в Нидерландия, Дания, Обединеното кралство и Кипър от държавите от ЕС, и в Швейцария и Израел от държавите, асоциирани към изследователската програма на ЕС.

Малко над 15% от избраните изследователи са жени, което представлява увеличение в сравнение с миналогодишните 12%. Средната възраст на изследователите, които ще бъдат финансирани, е 51 години.

45% от избраните предложения са в областта „Физични науки и инженерство”, 37% в областта „Науки за живота”, а 18% – в областта „Социални и хуманитарни науки”. Победителите са избрани от 25 рецензентски комисии, състоящи се от известни учени от цял свят.

Коментари по темата: „ЕС даде 680 милиона евро на изследователи”

добавете коментар...

  1. Usera

    Коментиращият минус, да не се прави толкова на отворен.
    Нека да се пробва да преде следните неща по научному.

    Future and Emerging Technologies (FET)
    Cutting-Edge Research
    Cutting-Edge Technology
    Progress beyond the state of the art.

  2. -

    Относно "на границите на познанието", то всъщност всяка новост в науката е на границата на познанието. Оригинален израз, но научно погледнато с абсурден смисъл…

Коментар