Софтуер защитава GSM разговорите от подслушване

Софтуерни решения за защита от подслушване на телефонни разговори по съществуващата GSM мрежа на  мобилните оператори предлага фирма “Крипто” от Варна.

Стандартът GSM не осигурява необходимото ниво на сигурност на мобилните разговори.  Телефонният разговор по мобилните мрежи може да бъде лесно прихванат и подслушан с помощта на широко достъпни устройства.

Софтуерът SecureGSM е предназначен за борба с прихващане и подслушване на мобилни телефони. Решението позволява двустранно водене на сигурен разговор и изпращане на сигурни съобщения по съществуващата GSM мрежа на мобилните оператори. SecureGSM защитава телефони с операционна система Windows Mobile.

Програмата шифрира гласовия трафик, като използва 256-битов, троен шифър, с алгоритмите AES, Twofish, Serpent, които се съчетават с 4096-битов Diffie-Hellman алгоритъм за размяна на публични ключове. Към момента нито един от тези алгоритми не подлежи на дешифриранe, посочиха от Крипто.

SecureVoice е друг продукт, аналогичен на SecureGSM, който осигурява защита против подслушване на GSM разговорите, провеждани на телефони с операционна система Symbian. Програмата използва 2048-битово RSA криптиране при размяна на ключовете и ARC4 алгоритъм за гласово криптиране. Криптиращият алгоритъм ARC4  се прилага във военните звена и беше дълго време класифицирана информация от американските военни служби.

Софтуерът PhoneCrypt работи аналогично на SecureVoice, като използва 4096-битово RSA криптиране при размяна на ключовете и 256-битов AES (SHA 256) алгоритъм за криптиране на гласовия трафик. Програмата улавя и алармира за атаки от типа “man-in-the-middle”. Съдържа и модул за криптиране на файловете и директориите на самия телефон (PocketCrypt).

Защитата с продуктите на “Крипто” е съпоставима с тази на системите за сигурност, използвани от тайните служби, силовите министерства и военните организации, посочват от компанията, която е генерален представител на SecureGSM за България и търговски представител на 5Pro и SecurStar.

Коментари по темата: „Софтуер защитава GSM разговорите от подслушване”

добавете коментар...

  1. crypto

    149 първоначалана такса + месечни такси 25 лв. за една година стават 449 лева и като сметнеш трафика по мегабайти на операторите щото трянва да си постоянно онлайн и става една цифра за една година, а SecureGSM плащаш веднъж и е твой до живот със степен на криптиране непостижима за другите.

  2. Cryptotel

    Надеждно решение против подслушване на много по-достъпна цена – cryptotel.net

  3. Софтуер за шифриране

    Фрий Софтуер за Криптиране / шифриране, кодиране / на SMS

    http://baibradyr.data.bg/files

  4. Avatar

    Всъщност новото е, че са успели да подкарат тези алгоритми да криптират гласови данни в рално време на слабите процесои на телефоните. А това хич не е малко!

  5. Konta Pey

    Прочети първо, преди да критикуваш:

    …SecureVoice е друг продукт, аналогичен на SecureGSM, който осигурява защита против подслушване на GSM разговорите, провеждани на телефони с операционна система Symbian…

  6. Pepo Pey

    …поддържат само Windows Mobile.
    …нищо ново не създават, а ПОЛЗУВАТ стари и известни алгоритми, които ги взимат на готово…. тази защита е само за военни престъпници и богати политици крадци. Те с нашите парици които крадат от нас ще си купуват такива неща за да им е по-сигурно краденето….

  7. niko

    http://www.cryptocalls.com/content/view/29/58/
    E che horata sa vi dali da si teglite bezplatno programata s niska stepen na zashtita koiato pak ti kriptira razgovora

  8. Beduin

    Da be da, ste mogat da si go pozvolqt tezi deto imat kinti, i deto ima kakvo da kriqt dokato si govorqt. A Za nas obiknovennite-neka ni slu6at kak govorime za semki i bonbonki :))))

  9. Cobos

    Mnooo dobre…nikoi nqma da ni slu6ka..smo 4e na kakva cena????…Dali ste moje vseki srednostatisti4eski potrebitel da si pozvoli d govori svobodno

Коментар