80 български ученици ще се обучават в лагер на НАСА

Центърът за творческо обучение ще изпрати тази година 80 български деца на обучение в космическия лагер на НАСА в Измир, Турция. От тях седем ще получат стипендии от центъра, покриващи част или целите разходи за престоя и обучението, а пътуването на останалите ще бъде финансирано от родители, спонсори или от самите училища.

Децата се обучават в Space Camp Turkey по истинска космическа програма на НАСА

Децата се обучават в Space Camp Turkey по истинска космическа програма на НАСА (снимка: Space Camp Turkey)

Участниците в Space Camp Turkey ще се обучават по истинска тренировъчна програма на НАСА, ще провеждат симулации на изстрелване на совалка, ще влязат в почти идентичен макет на кабината на совалка, ще използват различни тренажори и симулатори, съобщиха от центъра.

Учениците са избрани с национален конкурс за есе по една от трите теми: „Междузвездните пътувания – развитие на транспорта, на средата за живот, на възможните човешки професии“; „Земята – моята земна и землянска лаборатория“; „Ако можех да взема трима човека с мен на междузвездно пътуване, кого бих взел и защо?“. Постъпили са общо над 130 есета – в текстов и видео формат – на ученици от цяла България.

Лагерът на НАСА е оборудван със симулатопи, тренажори, совалки и друга космическа техника

Лагерът на НАСА е оборудван със симулатопи, тренажори, совалки и друга космическа техника (снимка: Space Camp Turkey)

Сред кандидатствалите в конкурса ученически есета има любопитни футуристични идеи за нови форми на космически транспорт, нови професии, размисли за наличието на извънземен живот, концепции за нови енергийни технологии, но също и съвсем човешки и философски теми, които интересуват младите хора.

„Бъдещето не е само напреднали технологии. Новата ера ще дойде, когато променим начина си на мислене, когато духовното стане по-ценно от материалните неща, когато вместо да се стремим да притежаваме повече предмети, ще събираме спомени, емоции и вдъхновение. Ако се усмихваме повече и оценяваме хората около нас, ще установим, че всеки ден е подарък. За да променим своя свят, ние трябва да започнем да променяме себе си“, убедена е Вяра Искрова, от ГЧЕ “Екзарх Йосиф I” – гр. Ловеч.

„С осъзнаването на мисията си хората ще прозрем, че трябва да насочим сетивността и познанията си в нова посока. Човешкият род ще съсредоточи усилия в укрепване на всичко, което до този момент е разрушавал. Ще проумеем, че нашата роля не е да се самоунищожаваме, а всъщност, тъкмо обратното – да изграждаме и съхраняваме нашата мъничка частица от Космоса, планетата Земя“, пише в своето есе Борислав Бонев, ученик от 7-ми клас в Стара Загора.

В четвъртък, 11 април български ученици, учители и научни дейци с интереси в областта на астронавтиката ще честват заедно Международния ден на космонавтиката (12 април). На събитието в Частен транспортен колеж – София ще бъде представен иновативният симулатор за пилоти на колежа, а присъстващите ще могат да го тестват.

Коментар