IBM отново е пръв в Топ 500 на суперкомпютрите

Новата класация „Топ 500 Суперкомпютри” беше официално представена по време на международната конференция "International Supercomputing Conference" в Дрезден.
В престижния списък IBM е посочена като компанията, която разполага с най-бързия суперкомпютър в индустрията, а Hewlett-Packard е най-големият доставчик на суперкомпютри.
По-рано тази седмица IBM представи своя суперкомпютър от второ поколение Blue Gene/P, който преминава границата на петафлоп производителността, но не той спечели първото място за Биг Блу. Това стори по-старият Blue Gene/L, който се намира в лабораторията "Lawrence Livemore National Laboratory" в Калифорния. Моделът L има производителност от 280.6 терафлопа.
Що се отнася до пазарните дялове на компаниите в бизнеса със суперкомпютри, делът на HP е нараснал на 40.4% с нейните 202 системи. IBM я следва плътно с 38.4% и 192 системи. 
По компютърна мощ обаче системите на IBM имат дял от 42% и господстват сред най-бързите в списъка компютри. 45 от машините в топ 100 са произведени от Биг Блу, както галено наричат IBM.
Sun Microsystems притежава скромния пазарен дял от 1.4%. Но компанията се надява да промени сегашното си положение със своята нова суперкомпютърна система Constellation, която може да работи с производителност от 2 петафлопа. В най-добрия случай, Sun би заела второ място по бързина след Blue Gene/P на IBM, който достига производителност от 3 петафлопа, коментира dailytech.
Засега всички суперкомпютри от топ 8 се намират в САЩ и общо 281 от всички в Топ 500. Следват Европа със 127 машини и Азия със 72.
57,8% от суперкомпютрите в Топ 500 използват Intel процесори. На второ място е AMD с присъствие на Opteron в 21% от машините. Power процесорите на IBM се използват в 17% от машините в Топ 500.

по темата: „IBM отново е пръв в Топ 500 на суперкомпютрите”

добавете коментар...

  1. fuck off maxobg

    За maxobg научи се на правопис не се пише разтеж, а растеж. Явно още има да повтаряш училището. То с тези матури, които искат да въвеждат ти никога няма да получиш диплома за завършено образование.

  2. maxobg

    абе става сложно ,когато някои иаска да се изкара много умен и начетен.грешки на разтежа ,какво да се прави

  3. editor

    Пешо, в тази статия има няколко линка, свързани с новината. За Биг Блу също много ясно е казано, че е псевдоним на IBM. Така че ни не упреквай за несъществуващи проблеми.

  4. Пешо

    Напоследък имате множество гафове от неграмотност и издънки в преводите ! Харесвам вашия сайт и неговото оформление. Затова желая да вдигнете качеството на преводите ! Няма да изброявам всички грешки само в тази новина. Само някои Биг Блу това е Синият гигант псевдоним, така наричат IBM. Също така ужасно e да се прилага такъв стил (АйБиЕм) вместо (IBM),
    Биг-Блу, Уиндоус (Windows) и т.н. потресаваща грозотия е това.

    Също така не сте коректни като не давате директният адрес на самата новина в оригинал да се прочете.

    Това е поздрави от мен, желая само да се развивате и да ставате по-добри.

Коментар