Приликите и разликите между HD DVD и Blu-ray

Двата конкурентни формата за DVD-та с висока резолюция си приличат повече, отколкото се различават. Blu-ray и HD DVD предлагат ясно изразени образи с висока резолюция и звучат най-добре, когато се гледат на телевизионни екрани, които поддръжат "high-definition".
Освен това, и двата формата могат да поберат повече данни, отколкото стандартния диск DVD, което позволява качването на интерактивни характеристики, игри и други екстри.
И Blu-ray, и HDDVD изискват специални плеъри, на които може да се пусне стандартно DVD, но не и дискове от конкурентния формат. LG Electronics и Samsung Electronics предлагат плеъри, на които поддръжат и двата формата. В тях обаче липсват всички специални характеристики, присъщи на форматите, а освен това, хибридните плеъри и на двете компании струват по над $1000.
Що се отнася до разликите, на Blu-ray може да съхраняват 50GB данни, докато HD DVD поема само 30GB. HD DVD изисква всички плеъри с нейното лого да поддържат „картина в картината” и интернет връзки, които позволяват да се свалят трейлъри или други специални характеристики. Тези способности са по избор в плеърите на Blu-ray, макар че повечето устройства поддържат всъщност почти еднакви характеристики.
Най-голямата разлика е наличието на съдържание. Повечето филмови студия, включително Sony и Disney, поддържат само формата Blu-ray. Единствено Universal Pictures поддържа само HD DVD. Warner Bros. и Paramount пък пускат филми и на двата формата.

Коментар