Безопасно инсталиране на Linux от Windows

Инсталирането на Linux се смята за трудна задача от по-неопитните потребители, свикнали да използват Windows в своето ежедневие. Много от тях се притесняват от загуба на информация от твърдия диск – това е напълно възможно да се случи, ако бъде допусната грешка при разделянето и създаването на нови дялове за операционната система.
Но вече много от проблемите, свързани с инсталирането на Linux дистрибуция, в частност на Ubuntu и неговите производни, са наистина елиминирани. Ако желаете да се докоснете до света на Linux, но все още не искате да се отделите от заобикалящата и добре позната среда на Windows, намерете малко време за Wubi.
Какво е Wubi?
Wubi е Ubuntu инсталатор за операционни системи Windows, който позволява много лесно инсталиране и деинсталирате на Linux. За момента Wubi все още не се поддържа официално от Ubuntu, но съществуват планове независимият проект да се превърне в официален инсталатор за Ubuntu 7.10. Всъщност това не е толкова важно за потребителите. Същественото е дали Wubi наистина работи добре, а това определено е така.   
Какво прави Wubi?
С помощта на Wubi ще можете да инсталирате Ubuntu на Windows система, така както всяко едно друго приложение. Софтуерният инструмент инсталира Linux системата на виртуален диск, без да прави каквито и да са промени по дяловете или форматиране. По този начин инсталирането на новата операционна система е напълно безопасно. 
Ще имате възможност доста по-истински да се докоснете до Ubuntu, отколкото ако използвате live cd версията. Предимствата са няколко: всички промени остават; можете да инсталирате нови приложения за допълнително удобство при работа; ще можете да обновявате системата без абсолютно никакви затруднения, като така си гарантирате сигурност при нейното използване. Голям плюс в сравнение с „живия диск” е значително по-бързото зареждане. За разлика от live cd варианта обаче, при този ще имате нужда от място на твърдия диск.
Инсталирането
Преди да започнете същинския процес по инсталацията, ще трябва да направите няколко неща. Първо, да се сдобиете с инсталационния файл на Wubi, който е малко по-малък от 10МВ, така че ще го свалите сравнително бързо от официалния сайт. Поддържаните операционни системи са от Windows 98 до Windows Vista, т.е. дори и да разполагате с последната ОС на Microsoft, ще можете да изпробвате Linux, като това няма да й навреди по никакъв начин.
Имайте предвид, че ще трябва да разполагате с поне 4GB свободно място на диска, за да можете да извършите инсталирането. Можете да оставите и повече, за да сте свободни при инсталиране на още приложения.
Ще трябва да свалите и последния ubuntu alternate iso (за момента това е версия 7.04) от сайта на Ubuntu. Това не е задължително условие, но ако имате по-бавна връзка, е добре да го изпълните. Трябва също така предварително да се сдобиете с диска, ако въобще нямате интернет връзка. При избиране на втория вариант, а именно автоматичното сваляне на ISO файла, разрешете достъп на инсталатора при наличие на защитна стена. При първия вариант, ще трябва да поставите ubuntu alternate iso и инсталатора на Wubi в една папка.
След като приключите с подготвителния процес, сте готови да започнете – за целта просто стартирайте инсталатора. Веднага ще се покаже прозорец с предварителните настройки: на кой дял да бъде инсталирано приложението, колко място ще бъде заделено за Linux, избор на дистрибуцията, език (сред които ще отриете и български), име на потребителя и парола. След като приключите, трябва само да натиснете бутона Install.
Започва процесът по инсталиране и създаване на виртуалните дискове. Ако не сте поставили диска, ще трябва да изчакате той да бъде свален. В противен случай много бързо пред вас ще се покаже нов прозорец, който ви подканя да рестартирате системата.
След рестарта ще се зареди ново меню, в което освен възможност за стартиране на Windows, ще можете да изберете и Ubuntu.
С избирането на Linux операционна система ще започне автоматизиран процес за подготовка и инсталиране, който ще отнеме известно време. Принципно, на този етап не трябва да правите нищо, но при неразпознат хардуер или неоткрит мрежов интерфейс, например, ще получите съобщено.
След приключване системата ще се рестартира и пред вас ще се появи вече споменатото ново меню за зареждането. От този момент нататък ще можете да работите напълно нормално и с двете системи. Ако все пак в даден момент решите да се откажете от Ubuntu, единственото, което трябва да направите, е да влезете в Windows и от Add/Remove Programs да деинсталирате Wubi. По този начин ще върнете системата в първоначалното състояние на зареждане и работа, без допълнителни настройки или усложнения.

Коментари по темата: „Безопасно инсталиране на Linux от Windows”

добавете коментар...

  1. Jokera към Живко :)

    Сега го пробвах-държа го в ръката си.Ако искаш мога и аз да ти го сложа :):):)

  2. Божидар

    Благодаря много за информацията найстина всичко казано тук е вярно и всичко е истина 😉

  3. Живко

    ако някой го пробва нека сподели, защото мисля да си го сложа

Коментар