Виваком свърза операционни зали в реално време

Потенциалът на новия метод за телемедицина беше наблюдаван на място в Първа специализирана АГ болница „Св. София” в София

Потенциалът на новия метод за телемедицина беше наблюдаван в Първа специализирана АГ болница „Св. София” в София

Решение на Виваком позволява извършване и консултиране на операции от разстояние в реално време, без да е необходимо всички лекарски екипи да присъстват физически на място. Технологията от ново поколение беше представена на живо днес, когато специалисти от три водещи български болници, отдалечени на 600 км една от друга, извършиха заедно операция посредством лекарски телемост.

Решението е знаково нововъведение в сектора и има национално значение за сферата на здравеопазването, посочиха от телекома. Чрез изграждане на непрекъсната комуникационна среда вече ще се осъществява пренос на данни, картина и звук (снимки с висока резолюция, снимки от мамография, ехография, скенер, хистологични тъканни срезове) в реално време.

Технологията ще позволи навременна консултация от водещи български специалисти, независимо в коя точка на България се намират. Решението ще оптимизира и времето за планиране на операции, обсъждането на резултати и даването на насоки за най-подходящо лечение.

Връзката се осъществява посредством непрекъсваема високоскоростна интернет платформа, разработена от Виваком и Телелинк.

Проектът стартира чрез изграждане на телемост между водещи специалисти по гръдна хирургия и патология от три болници в страната (Първа АГ болница „Света София” – София, УМБАЛ „Света Марина”, Варна и Военномедицинска академия), които проследиха извършване на операция за отстраняване на рак на гърдата – онкологично заболяване с 4 000 нови случая годишно в България.

Интервенцията беше извършена от д-р Евгений Василев от Първа АГ Болница „Света София” и консултирана в реално време от проф. Радослав Радев, гръден хирург в УМБАЛ „Света Марина” и декан на Факултета по медицина към МУ-Варна, и от полк. доц. Деян Йорданов, началник клиника „Гръдна хирургия” към ВМА.

Коментар