Български деца се обучиха в лагер на НАСА

Десетки ученици от цяла България се обучиха в научно-образователния космически лагер Space Camp Turkey, един от трите учебни центъра на НАСА извън САЩ, разположен в турския град Измир.  По време на лагера децата използваха симулатори на совалки, в които усещанията са най-близки до реалните.

Космическият лагер в Измир предлага разнообразни дейности за обучаващите се като наблюдаване на излитане на совалка, приземяване на совалка, симулация на изпадане в безтегловност и др.

Космическият лагер в Измир предлага на обучаващите се наблюдаване на излитане на совалка, приземяване на совалка, симулация на изпадане в безтегловност и др. (снимка: Space Camp Turkey)

Участниците от България и други страни се разделят на отбори на база на възрастта и уменията, които притежават. Отборите носят имена на различни небесни тела. Така например, отбор „Нептун”, в който пет от участниците бяха от България, спечели награда за най-добре изпълнена мисия. Децата са осъществили успешно симулирано приземяване на совалка, взимали са правилни решения в рискови ситуации и са показали умения за съвместна екипна дейност.

„Предизвикателствата, пред които всяко едно занимание в космическия лагер ги поставя, позволяват на детето да осмисли и да реши само, какви действия да предприеме в дадена ситуация. Освен всичко останало, обучението в космическия лагер е забавно, което също допринася учениците да усвояват по-добре новите знания”, коментира Марина Каменова от Център за творческо обучение.

Космическият лагер в Измир предлага разнообразни дейности за обучаващите се като наблюдаване на излитане на совалка, приземяване на совалка, симулация на изпадане в безтегловност и др. Целта е учениците да придобият полезни знания в сферата на астронавтиката и космонавтиката. По време на лагера младежите имат възможност да използват симулатори на совалки, в които усещанията са най-близки до реалните.

Коментар