Сървърният пазар слиза по нанадолнището

Пазарът на сървъри изпитна трудни времена, заради свиване на бюджетите на бизнес потребителите

Пазарът на сървъри изпитна трудни времена, заради свиване на бюджетите на бизнес потребителите

Продължава спадът на световния пазар за сървъри. По данни на IDC за второто тримесечие, приходите в сегмента са намалели с 6,2% спрямо същия период на миналата година и възлизат на 11,9 млрд. долара.

Анализаторската компанията регистрира спад в приходите на сървърния пазар за второ поред тримесечие, в резултат на слабо търсене в почти всички региони. В периода април-юни доставките на сървърно оборудване са намалели с 1,2% на годишна база до 2 млн. броя, което е трето поред тримесечие на регрес по брой на продажбите.

Малкият и среден бизнес, както и корпоративните потребители по целия свят се фокусират върху повишаване на ефективността и намаляване на разходите за инфраструктура на центровете за данни, отбелязва IDC. В същото време сложната икономическа обстановка възпрепятства новите ИТ проекти, които биха обезпечили ръст на пазара за сървъри.

В сегмента конкуренцията остава на високо ниво, тъй като производителите се опитват да компенсират слабото търсене на високопечеливши Unix и блейд системи чрез продажби на по-евтини рак сървъри и системи с оптимизирана плътност, сочи анализът на IDC.

Първо място по приходи на сървърния пазар заема IBM. През второто тримесечие компанията е продала сървъри за 3,31 млрд. долара и държи 27,9% от пазара. IBM обаче губи 10% от приходите и 1,2% дял спрямо същия период на миналата година.

Hewlett-Packard заема второ място с приходи в размер на 3,07 млрд. долара (спад от 17,5%) и дял 25,9% (спад от 3,6%). Компанията се сблъсква със спад в търсенето на традиционни x86 сървъри HP ProLiant и платформи HP Integrity.

Dell се укрепва на трета позиция с дял от 18,8% и приходи в размер на 2,22 млрд. долара. През тримесечието компанията е увеличила своите приходи от сървъри с 10,3%, в резултат на което бележи и нарастване на пазарния си дял с 2,8% до най-високото в историята си ниво.

На четвърто място е Oracle с приходи в сегмента на сървърите от 710 милиона долара, което е спад 5,7%. Компанията на Лари Елисън обаче запазва дела си на ниво 6%.

Челната петица на сървърния пазар затваря Cisco. Мрежовият гигант бележи ръст с 1,5% и държи 4,5% от общите приходи. Сървърите са донесли на Cisco 537 млн. долара в периода април-юни, или с 42,6% повече на годишна база.

Коментар