Oracle лансира отворен таблет DukePad

Прототипът DukePad има 10-инчов сензорен екран, 16GB сторидж, 512MB RAM, Wi-Fi и вградена камера

Прототипът DukePad има 10-инчов сензорен екран, 16GB сторидж, 512MB RAM, Wi-Fi и вградена камера

Oracle представи прототип на отворен таблет DukePad по време на конференцията JavaOne. Устройството стъпва на хардуерна платформа Raspberry Pi и работи под управление на операционна система Raspbian Linux с интерфейс на база Java SE 8.

DukePad е проект с отворен код от типа „направи си сам”. Компанията осигурява всички необходими ресурси, вкл. схеми и софтуер, с които всеки може да си сглоби собствен таблет.

Приложенията за таблета са изградени като JavaFX OSGi модули, които работят на Eclipse Equinox. Oracle доставя пълен набор от ресурси за потребители, които искат да създадат техни собствени среди – вкл. конфигурации, даунлоуд на софтуер и линкове към хардуерни компоненти.

Прототипът DukePad има 10-инчов сензорен екран, 16GB сторидж, 512MB RAM, Wi-Fi и вградена камера. Оперативната памет е разделена на видео и системна. Според Oracle, работеща е и конфигурация с 256MB RAM, разделена по същия начин.

Цената на напълно конфигуриран таблет е 350 долара. Устройството е дебело около 2 инча. Достъпни са изходният код и подробни инструкции за DukePad.

Коментар