Бързият интернет увеличава доходите на семействата

Има ясно изразена зависимост между скоростта на широколентовия достъп (ШЛД) и доходите на домакинствата, установи проучване на Ericsson, консултантската компания Arthur D. Little и Технологичния университет Чалмърс, Швеция.

Изследването е имало за цел да измери икономическия ефект на микронивото на отделните домакинства при увеличаване на скоростта на ШЛД в страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) и БИК (Бразилия, Индия и Китай). Сравнението на показателите в различните държави сочи, че минималната скорост на ШЛД, при която се наблюдава увеличаване на доходите на семействата, варира – ако в региона ОИСР тя е 4 Mbps (мегабита в секунда), то в страните от БИК прагът е само 0,5 Mbps. Нивото на доходите в абсолютно изражение е по-високо в ОИСР.

Анализът на икономическите данни дава основание за следните изводи: при повишаване на скоростта на ШЛД от 4 Mbps до 8 Mbps в страните от ОИСР ръстът на доходите на семействата възлиза на 120 долара месечно; а при увеличаване от 0,5 Mbps до 4 Mbps доходите на домакинствата в БИК се покачват с 46 долара на месец.

Авторите на изследването посочват няколко причини за подобна зависимост между скоростта на достъпа до интернет и доходите. На първо място, високите скорости осигуряват достъп до съвременни услуги, които позволяват на хората да организират по-ефективно работното и личното си време. Второ, домашният ШЛД обезпечава ново, по-качествено ниво на обучение и търсене на информация, вкл. за свободни работни места.

Подчертава се също фактът, че наличието на ШЛД с висока скорост не води пряко до повишаване на доходите. Определящ фактор се явява активното използване на услуги, достъпът до които е възможен благодарение на по-високите скорости на интернет.

В хода на изследването са анализирани данни от 19 000 семейства в осем страни от ОИСР – Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания, Швеция, Япония и САЩ, както и в Бразилия, Индия и Китай. Оценката е извършена с отчитане на покупателната способност в различните държави.

Коментари по темата: „Бързият интернет увеличава доходите на семействата”

добавете коментар...

  1. Рени

    Как во значи високоскоростен интернет? Нека да го направят както трябва у нас и после да ни направят анализ. Това с което нараства дохода на другите за българите е основния им доход. Внимание и то не на всички. Има 1 000 000 с по-малко доход. Срам лие за европейска държава в съюза на ЕВРОПА?

  2. Булгар

    Булгаро, какво може да прави с бързия Интернет? Ами да си пуска телевизия, чалгаджийски канали, фейсбоклучке, некое порно в HD формат, некви игрички и с това се изчерпва всичко. Пари няма да се спечелят, но едно е сигурно ще има време и пари за губене.

    Сега няма какво да се заблуждаваме огромна част от хората са дебилни.
    Има не малко хора, които използуват компИУтрите единствено и само за видео, музика, снимки.

  3. 007

    един приятел наскоро си пусна 95 мегабита, скоро май ще е милионер :D:D:D

  4. Стас

    Хм… Не съм Тома неверни, но не е ли точно обратното, а именно нарастването на доходите на едно семейство довежда до покачване на скоростта на ШЛД? Ако нямам достатъчно доходи, как да си вдигна скоростта?

  5. Мартин

    Ако интернета ми е 8 мегабИта ще си отрежа главата, няма да го издържа 😀

Коментар