Как да решим безопасно проблеми в Windows XP

Режимът Safe Mode на операционната система Windows е мощен инструмент, с помощта на който ще можете да се справите, или поне да опитате, с множество проблеми, причинени от драйверите на дадено устройство или от заразяване на компютъра ви с вирус.

Safe Mode присъства в операционните системи, разработвани от Microsoft, още от времето на Windows 95. Основната цел на този „безопасен режим“ е да ви предостави възможност да използвате интерфейса на Windows, без това да доведе до зареждане на ненужни драйвери или софтуер, които може би са виновни за нестабилността на операционната система. Така че, ако имате проблем с драйверите на някое устройство или пък някой автоматично зареждащ се софтуер (например някои троянски коне), начинът да се справите с проблема е да заредите системата в безопасен режим.

Windows XP Safe Mode зарежда само базови графични драйвери, колкото да можете да използвате графичния интерфейс. Освен това ви предоставя достъп до твърдия диск и до конфигурацията на самия Windows. В общи линии това е всичко, до което ще имате достъп, но е напълно достатъчно, за да се опитате и в вероятно да успеете да се справите с проблемите си. Разбира се, ако успеете, няма да се налага да преинсталирате операционната система отново и да качвате всичкия софтуер.

Как да влезете в безопасния режим

След като разкрихме ползите от безопасния режим, стигаме до въпроса как точно се влиза в този режим. Начинът е един и е много лесен. За да влезете в Safe Mode, трябва да натиснете бутона F8 на вашата клавиатура по време на зареждане на операционната система, точно преди “бара” за зареждане, който се появява най-долу, да достигне десния край на екрана. Ще се появи черен екран, на който са изписани възможните начини за зареждане на операционната система. Ще видите няколко Safe Mode опции:

· Safe Mode – зарежда се само абсолютният минимум от драйверим;

· Safe Mode with Networking – дава възможност да се свържете с други компютри посредством мрежата;

· Safe Mode with Command Prompt – вместо да се зарежда графичният интерфейс на Windows Explorer, се стартира командният промпт;

· Enable VGA Mode – стартира Windows в резолюция 640×480 пиксела. Тази възможност ще ви бъде полезна ако по погрешка сте задали резолюция, която не се поддържа от монитора ви;

· Last Known Good Configuration – стартира Windows, като се използва предишна конфигурация, която е работила;

· Starts Windows Normally – едва ли има нужда от пояснение;

· Reboot – рестартиране на компютъра.

Има и още няколко режима, които са без значение за темата на настоящата статия.

Както знаете, Windows XP се предлага в Pro и Home версии. И в двете Safe Mode е идентичен като възможности и опции. Единствената разлика е, че в Home версията администраторският акаунт е наличен само в безопасния режим и е стандартният акаунт за него. Не се изисква парола за администраторския акаунт, което е в ущърб на сигурността на системата, тъй като всеки, който има физически достъп до компютъра ви, може да използва Safe Mode и да премахне или промени паролите на другите акаунти. Но пък тази особеност, ако се погледне от положителен ъгъл, е доста полезна, защото ако си забравите паролата, лесно може да я промените през Safe Mode.

Кога да използвате Safe Mode

Първата причина, заради която можете да използвате безопасния режим на Windows, е наличието на вируси и/или spyware във вашия компютър. Често единственият начин да премахнете по-упоритите зловредни приложения е да стартирате компютъра в безопасен режим. Много голяма част от зловредния софтуер се опитва да се предпази или непрекъснато се преинсталира. Вирусите се стартират автоматично със зареждане на операционната система в нормален режим и трудно могат да бъдат премахнати. Така че ако стартирате компютъра в безопасен режим, те не могат да се заредят и по този начин антивирусната ви програма ще може да ги изчисти изцяло от вашата система (повече информация може да намерите тук и тук).

Възстановяване на системата

Ако опцията за възстановяване на системата е включена,можете без много усилия да се опитате да върнете системата си в работещо състояние. По подразбиране възстановяването на системата е включено. Има два варианта: по-бързият е да използвате опцията Last Known Good Configuration от споменатото вече меню за избор. При този избор се използват последните настройки, които са работели. Ако проблемът не бъде решен, можете да опитата да възстановите системата към по ранен момент. Това става като стартирате Windows XP в безопасен режим и пуснете приложението за възстановяване на системата: натиснете бутона start, изберете all programs>accessories>system tools и след това system restore (възстановяване на системата). След което трябва само да следвате инструкциите, за да възстановите системата в момент, в който вие искате.

Споменато възстановяване на системата може да ви спести много проблеми, като например невъзможността операционната система да се зареди в нормален режим или пък непрекъснати увисвания и рестартиране, причинени от инсталирането на софтуер или нова версия на драйвер. При всяко инсталиране на драйвер или софтуер, тя създава restore point и по този начин при проблем може да се върнете към предишно състояние.

Ако системата ви не може да се зареди нормално, но можете да стартирате безопасния режим в Windows, то това означава, че имате софтуерен проблем. Той се дължи на драйвер, използван от някакво хардуерно устройство или пък от инсталирана програма. Ако получите срив на системата още преди да се зареди интерфейсът на операционната система, или пък се покаже BSOD (“синият екран на смъртта), това означава че проблемът най-вероятно е свързан с драйвер. Но ако проблемите възникнат след появата на графичния интерфейс и се получи срив или пък системата работи много бавно, това означава, че проблемът най-вероятно е свързан със софтуер, който Windows се опитва да зареди при неговото стартиране.

Как да решим проблемите, свързани с автоматичното зареждане на програми 

Ако проблемът се дължи на програма, която се зарежда заедно с операционната система и поради някаква причина има конфликт с друга, това може да доведе до по-горе споменатите симптоми. За да предотвратите автоматичното зареждане на някоя програма, докато сте в безопасния режим, стартирайте run и напишете msconfig. От стартираното приложение изберете startup. За да предотвратите зареждането на дадена програма или услуга, премахнете отметката, след което рестартирайте в нормален режим. Ако не сте сигурни точно коя програма причинява проблема, ще трябва да експериментирате докато откриете при кои операционната система се зарежда нормално и при кои не.

Проблеми, предизвикани от драйвери 

Ако току що сте си инсталирали нови драйвери за видео картата или пък за някое периферно устройство и вашият компютър е започнал да се държи повече от странно, със safe mode може да се опитате да върнете нещата. Основните признаци, че проблемите се дължат на неработещ драйвер, са синият екран и проблеми по време на зареждане на операционната система.

Как да откриете кои точно драйвери създават проблема 

Ако не сте сигурни кои точно драйвери създават проблема, може да използвате вградена в операционната система програма, която проверява дали даден драйвер е подписан. Това означава (ако е подписан), че е проверен и работи без проблеми при XP, ако не е, може именно той да е източникът на вашето главоболие.

Стартирането на SIGVERIF става много лесно. Заредете в безопасен режим и в run напишете sigverif. Натиснете start,за да може да започне проверката на системните файлове на Windows за драйвери, които не са WHQL сертифицирани. След приключване на проверката, може да проверите в директорията на операционната система за файл с подобно име SIGVERIF.txt, в който ще намерите пълна статистика на сканираните драйвери и колко от тях са подписани. Имайте предвид, че ако някой драйвер не е подписан, това не означава, че той не работи коректно.

За да тествате, кой точно драйвер от неподписаните прави проблеми, направете следното: създайте папка, в която копирайте всички споменати драйвери от папката c:windowssystem32drivers, като използвате командите cut (изрежи) и paste (постави). След като поместите всички неподписани драйвери в новата папка, започнете да връщате по един и да стартирате в нормален режим – ако някой от тях е проблемен, при връщането му в директорията и последвалото стартиране в нормален режим, ще изпитате същите проблеми, което означава, че сте намерили виновника.

Оправяне на проблемния драйвер в безопасен режим

Да кажем, че току що сте инсталирали нови драйвери за видео картата си и след тяхното качване започвате да изпитвате проблеми. Това, което може да направите, е да върнете предишните, които знаете, че работят без проблем. Влезте в безопасния режим на ХР, натиснете десен бутон върху Мy computer и изберете Рroperties, след това hardware и изберете device manager. Ще видите всички инсталирани устройства, намерете display adaptors и натисне върху него, за да видите съдържанието. Изберете името на вашата видео карта, натиснете десен бутон на мишката и изберете properties, след това изберете driver. От тук може да изберете между няколко възможности, за да оправите проблемите:

Roll Вack Driver – с тази опция ще върнете системата към предишните драйвери;

Update Driverдава възможност да инсталирате нови драйвери.

Винаги първо пробвайте с Roll Вack Driver, след което стартирайте в нормален режим. Спомената методика може да бъде използвана за драйверите и на други устройства.

Описаните действия в статията засягат правилната работоспособност на системата ви. Така че, ако не изпитвате никой от споменатите проблеми, не експериментирайте.

Коментари по темата: „Как да решим безопасно проблеми в Windows XP”

добавете коментар...

  1. velin

    zdr za kvo mi izpisva greshka v operacionata sistema

  2. DIANA

    СТАРТИРАМ WINDOWSXP ЗАПОЧВА ДА ЗАРЕЖДА И СЕ ПОЯВЯВА СИНЯ СТРАНИЦА С НАДПИСИ И ПАК НАНОВО ПОЧВА ЗАРЕЖДАНЕТО. КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ

  3. dobri ste

    moqt problem e kato svalq nqkakva igri na gta ne mi tragva

  4. Dido

    Сайтът е много хубав,с подробни обяснения,но ще е хубаво ако можем да получим отговори на въпроси.Моя Windows започна да се рестартира след забиване,рестартира се.Не стига до работния плот,а се рестартира и пак наново и пак,работен плот няма,зарежда си надписа с Windows и дава черен екран.Проблема е,че при натискане на Safe Mode не се отваря нищо,а се вижда как на черния екран се зареждат някакви файлове завършващи на .sys,същото е и когато натисна Safe Mode with Prompt.При натискане Last Known Good Configuration все едно нищо рестартира се и пак както описах в началото.Какво трябва да се направи,за да спре това рестартиране и да влезе в системата?Благодаря ви,ще се радвам да отговорите…

  5. Йони

    Посочете източника отделно под статията. Без линк, но с името му.

  6. Антон

    Здравейте.Имам следния проблем.Не мога да качвам никакви програми от мрежата на компютъра си.Операционната му система е Windows xp profesional.Ще бъда благодарен
    ако някой ми отговори.Предварително благодаря.

  7. k_volevski

    Какво да правя, ако натискам F8 и не иска да се стартира Safe Mode?

  8. Краси

    Стартирам windows xp в SAFE MODE след това той започва да зарежда и пак ме връща в черния скрийн да си избера как пак да го стартирам : SAFE MODE … Start windows normally i тем подобни . Какво да правя помощ 🙁

  9. Виктор

    Много добре е обяснено,но сега трябва и да му свикна

  10. yanko

    evala mnogo dobro obiasnenie.Dnes mi se naloji da si opravia pc -to prez safe mode i uspiah neznaino kak no sega mi e ve4e dosta po iasno.Bravo i blagodaria

  11. Валентин

    Имам нужда от малко помощ.
    Направих една голяма простотия с процесите на Виндоус-а – изтрих един процес и сега в прозорците на Виндоуса не ми се изписва текста който трябва да пише, а само първата му буква.
    Някой може ли да ми помогне? Мога да покажа проблема и с ПринтСкрийн.
    Поздрави,

  12. cenata

    Хубава тема. Дано младите потребители вземат пример и спрат да преинсталират системата при всяко трепване на монитора 🙂

  13. миро

    от 1991 година до сега не съм виждал безопасно решаване на проблеми с Windows операционни системи

Коментар