БАН ще помага на виетнамското корабостроене

Виетнам развива силна корабостроителна програма, но му предстои да реши въпроса с оптимизиране на корабите, посочи акад. Стефан Воденичаров

Виетнам развива силна корабостроителна програма, но му предстои да реши въпроса с оптимизиране на корабите, посочи акад. Стефан Воденичаров

Българската академия на науките подписа договор за сътрудничество с колегите си от Виетнам. Това стана по време на посещението в страната на делегация на президента Росен Плевнелиев, в която участва и председателят на БАН – акад. Стефан Воденичаров.

Двустранните документи между БАН и Виетнамската академия на науките и технологиите (ВАНТ) включват Меморандум за сътрудничество и Рамково споразумение за научно-техническо сътрудничество между Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хридроаеродинамика при БАН и виетнамския Институт за корабостроителни науки и технологии.

Виетнам развива силна корабостроителна програма. Въпросът, свързан с конструиране и оптимизиране на корабите, при тях обаче не е решен, коментира Стефан Воденичаров. Същевременно, Центърът по хидродинамика във Варна има над 30-годишен опит в тази област и в момента е единственият в Източна Европа със специалисти, които могат да оптимизират кораби и да предсказват поведението на плавателните съдове в различни метеорологични условия.

Като основен приоритет, от страна на Виетнам, е посочено обучението на кадри, които да провеждат научни изследвания в тази област, обучение на докторанти и съвместни научни изследвания. В най-скоро време директорът на Института по корабостроене ще посети София, след това и Варна.

„Те вече имат няколко конструкции, за които биха искали час по-скоро да се види тяхното реално поведение. Детайлно са разписани ангажиментите на страните, по отношение на корабостроенето в документите, които бяха подписани”, обясни акад. Воденичаров.

ВАНТ проявява също интерес към приложните изследвания и обучението на докторанти. „В БАН имаме пълни условия за обучение на докторанти, техните интереси са предимно в областите ядрена енергетика, математика, физика, химия, материалознание”, допълни акад. Воденичаров.

С председателя на ВАНТ е договорено посещение в София, за да бъдат уточнени общите теми на бъдещото сътрудничество, съобщи още председателят на БАН, цитиран от сайта на акадечията.

Коментари по темата: „БАН ще помага на виетнамското корабостроене”

добавете коментар...

  1. User

    Нашата е оправена …

Коментар