Blu-ray – предимства и недостатъци спрямо DVD

Домашното кино днес е масово достъпно чрез два типа устройства – добрите стари DVD-та и по-новите Blu-Ray плейъри. Освен стандартното разбиране, че Blu-ray осигурява по-високо качество, малцина потребители биха посочили конкретни предимства и недостатъци на едната или другата технология.

На пръв поглед Blu-ray изглежда досущ като DVD – плейърите са еднакви, дисковете – също, а дори и менютата са подобни. Къде са тогава разликите? Задълбочено сравнение на двете технологии предлага сайтът CNET.

Blu-ray предлага три важни подобрения спрямо DVD: по-качествено изображение, по-качествен звук и специални функции. Всички те са възможни, благодарение на по-големия капацитет за съхранение на Blu-ray – единичен Bly-ray диск побира 50 гигабайта (GB) информация, в сравнение със само 8 гигабайта при DVD.

Какви са предимствата на Blu-ray?

Качество на изображението: Високата резолюция е един от факторите, които правят Blu-ray много по-добра технология. Това означава, че ще видите много по-детайлна картина – например по-ясни гънки на облеклото. В технически аспект, максималната резолюция на Blu-ray е 1920×1080 (Full HD, 1080p), докато DVD е ограничен до 720×480 (480p).

Отвъд резолюцията, Blu-ray използва по-добър метод за видео компресия, който осигурява по-висок контраст и по-богати цветове. Ако харесвате HD картината от вашия ТВ оператор, имайте предвид, че Blu-ray изглежда още по-добре. Това е най-качественият видео формат достъпен днес, който в някои случаи превъзхожда качеството на местното кино, особено когато се гледа на HDTV или с проектор.

Качество на звука: Blu-ray подобрява значително и качеството на звука. Новите формати като Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio са идентични със студийните технологии, така че ще чуете звука точно както искат режисьорите и аудио инженерите.

Специални функции: Blu-ray има редица допълнителни характеристики спрямо DVD. Най-базовата иновация е изскачащото меню, което ви дава достъп до функциите без прекъсване на видеото. Други иновации са видео коментари от типа „картина в картината” и възможността за сваляне на съдържание директно от Blu-ray плейъра. Специалните функции обаче не са основна причина за ъпгрейд от DVD към Blu-ray, според експертите на CNET.

Какви са недостатъците на Blu-ray?

Цена: Основният недостатък на Blu-ray е цената. Плейърите за този формат все още са в пъти по-скъпи от DVD устройствата – евтин марков модел струва около 120 лева, срещу няколко десетки лева за DVD плейър. Blu-ray дисковете с филми също са много по-скъпи от DVD-тата – по около 35 лева бройката. И докато еднократната цена на плейъра не е проблем, то попълването на колекция от Blu-ray заглавия е скъпо занимание. Остава, разбира се, възможността да купувате само избрани филми на Blu-ray, тъй като плейърите могат да възпроизвеждат и стандартни DVD-та.

Достъпни заглавия: Друго слабо място на Blu-ray е ограниченият брой заглавия в този формат – те са десетки пъти по-малко, отколкото за DVD. В зависимост от предпочитанията, вероятно няма да намерите всичките си любими филми на Blu-ray.

Време за зареждане: Когато Blu-ray излезе за първи път на пазара, времето за зареждане на филма беше непоносимо – над 3 минути. Оттогава насам Blu-ray устройствата станаха много по-бързи, но те все още не могат да се сравняват по скорост с DVD. Един обикновен Blu-ray филм може да се зареди за около 20 секунди на добър Blu-ray плейър, но филми със сложни менюта все още отнемат минута и дори повече, в зависимост от плейъра.

Портативност: Накрая, когато започнете да купувате Blu-ray филми, може да се разочаровате, че новите заглавия не работят на местата, където имате само стандартен DVD плейър – например, в спалнята или в колата.

Какво се случва със съществуващата DVD колекция?

Вероятно сте чували за подобрени DVD плейъри, които правят вашата DVD колекция да изглежда като HD. Звучи добре като идея, но за съжаление, не е съвсем истина. На практика, не получавате истинска висока резолюция. Така че, ако искате HD видео качество, купете си Blu-ray.

Преходът на домашното видео от VHS към DVD беше доста груба промяна за потребителите, които трябваше да се примирят, че колекцията им от филми вече е отживелица. За щастие, това не е така при прехода от DVD към Blu-ray. На практика, Blu-ray плейърът може да се разглежда и като подобрен DVD, на който ще гледате всичките си налични филми на DVD носители.

Коментари по темата: „Blu-ray – предимства и недостатъци спрямо DVD”

добавете коментар...

  1. Mir4o

    Най- удобния вариант за какъвто и да било плейър е PlayStation3 🙂
    За 300лв получаваш игрова конзола с Blu-Ray четец, която върти BR, DVD, MP3, каквото си щеш. Вярно, зареждането на филма отнема малко повече време, но не познавам никой, който още да не си е събул обувките на вратата и да търчи нетърпеливо към DVD-то с някой филм.

  2. Владимир

    Не съм съгласен за DIVX-а. Доста хора се научиха да теглят HD MKV и го предпочитат. Разликата между един DVD rip и един Blu-Ray rip е осезаема и хората предпочитат по-доброто. Аз лично, на HD телевизора в нас (подчертавам HD, а НЕ Full HD) като пусна DVD филм и направо си изглежда размазано. Говорим за 480p пуснато в/у 720p телевизор. Няма как да предпочитам DVD-то пред един Blu-Ray плеър с много по-качествена картина.

  3. :o)

    БлуРей беше “нещо ново” преди няколко години.
    Кой ли не обяснява как това е новия стандарт, как това ще замести всичко, как оттук ще започне света 🙂

    Само че се оказа скъпо и неприложимо и ето няколко години по-късно
    “новото” Blu-Ray си седи с няколко процента от домовете на хората.
    Дори в БГ масово хората използват DIVX а не дори DVD…;)

Коментар