Какво се случва на човек, попаднал в черна дупка?

Черните дупки са може би най-интересните обекти във Вселената и сериозно предизвикателство за астрофизиците. Независимо къде се намират и как функционират, подобни космически структури със сигурност ще убият всеки попаднал в тях човек. Начинът, по който ще стане унищожението, обаче разделя учените.

Съществуват две основни хипотези за това какво ще се случи, когато тялото премине границата, от която няма връщане – или точката, отвъд която гравитационното притегляне на черната дупка е толкова силно, че дори светлината не може да избяга. Първата хипотеза подкрепя традиционното виждане на Алберт Айнщайн, а втората се явява фундаментално нов подход, който запазва целостта на теорията на квантовата механика, пише NPR.org.

Поддръжниците на традиционния възглед смятат, че когато тялото премине фаталната граница, настъпва процес, наречен „спагетификейшън” (spaghettification), при който гравитацията се усеща повече в краката, отколкото в главата и човек ще се разтегне като спагети, преди да бъде унищожен.

Основният проблем с това обяснение е, че черните дупки (black holes) се изпаряват – или губят маса – с течение на времето, което означава, че те в крайна сметка ще изчезнат. Но информацията не може да изчезне от Вселената, съгласно основните закони на физиката, и теоретично космическите археолози ще могат да намерят „спагетизирани” останки от човека запазени във вътрешността на черната дупка (което не се случва след изпаряване).

И тук на помощ идва втората хипотеза. Подходът при нея е много по-радикален и се отклонява от физиката на Айнщайн. Според поддръжниците й, вътре в черната дупка няма пространство. Всяко нещо, вкл. човешкото тяло, се разпада напълно и безвъзвратно в буря от квантови частици.

Това обяснение запазва основните закони на физиката и гарантира, че цялата материя и информация във Вселената се поддържат постоянни. Въпреки това малцина изследователи са съгласни, че във вътрешността на черната дупка няма пространство.

Към днешна дата липсват убедителни аргументи, че черните дупки нямат вътрешност. Това прави дебата още по-важен и труден. Изследователи твърдят, че черните дупки разкъсват рамката пространство-време и никой не е в състояние да докаже обратното.

Много астрофизици смятат, че именно в тази посока ще се движи бъдещият дебат за черните дупки. С напредъка на технологиите учените несъмнено ще получат нови инструменти за изучаване на мистериозните космически структури.

Коментари по темата: „Какво се случва на човек, попаднал в черна дупка?”

добавете коментар...

  1. bgcommander

    Не говориш сериозно нали? 😀

  2. Петър

    Готов съм нека някой да ме изпрати в черна дупка и ще проверя какво ще стане.

Коментар