Стартира национален портал „Наука-бизнес”

Платформата ще подпомага бизнес сектора чрез научно обслужване и информация, а на научните организации ще даде възможност да популяризират своята дейност пред бизнеса

Платформата ще подпомага бизнес сектора чрез научно обслужване и информация, а на научните организации ще даде възможност да популяризират дейността си пред бизнеса (снимка: s2b.mon.bg)

Министерство на образованието и науката стартира национална платформа-портал „Наука-бизнес” с цел да популяризира резултатите от дейността на българските учени и научните организации и да подпомогне изграждане на връзка между науката и бизнеса.

Платформата е реализирана в изпълнение на проект „Наука и бизнес” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Платформата разполага с модули за връзка с цяла колекция от национални източници на информация за резултати от научната дейност, достъпни лесно дори и от неспециалисти. Посредством тези модули всеки потребител може да ползва обобщена информация за резултатите от научни проекти, данните за защитени дисертационни трудове и за първи път в България – достъп до базата данни за патенти и полезни модели на Българското патентно ведомство.

Всичко това е допълнено с връзки към международни патентни колекции (Европейското патентно ведомство, Световната организация за интелектуална собственост), даващи информация за последните постижения в областта на науката и техниката.

Платформата ще подпомага бизнес сектора чрез научно обслужване и информация, а на научните организации ще даде възможност да популяризират своята дейност пред бизнеса – както резултати, така и планове за изследователска работа и интереси. Порталът разполага и с модул, чрез който бизнесът може да представи потребностите си от научна продукция, както и с модул за публикуване на информация за дейностите по изпълнение на проекта „Наука и бизнес”.

Публичните и частни научни организации и университети ще могат да установят чрез платформата нови контакти за сътрудничество в национален, регионален и международен план, да представят своите нови продукти, услуги, методологии, както и да изградят нови научни мрежи и партньорства, с които да участват в Европейски програми и инициативи.

Коментари по темата: „Стартира национален портал „Наука-бизнес””

добавете коментар...

  1. Драгомир

    > Платформата ще свърже научните организации и бизнеса
    Това е твърде грешно изказано. Трябва да е така:
    “Платформата за пореден път ще се опита да свърже научните организации и бизнеса”
    Дали ще успеят? При множеството неуспешни опити до момента – по-скоро отговорът е с голяма вероятност не. Но иначе – дано пък да имат шанс. Най-вече ще трябва да си променят отношението към учените. Те не се нуждаят от реклама към бизнеса. Нуждаят се от удобна платформа, където да правят научните си изследвания!!!

Коментар