Планираме собствена космическа програма

Полетът на Георги Иванов преди 35 години направи България шестата в света държава със свой космонавт (снимка: БАН)

Полетът на Георги Иванов преди 35 години направи България шестата в света държава със свой космонавт (снимка: БАН)

България ще работи по създаване на собствена космическа програма и изпращане на трети българин в Космоса, заяви проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при БАН на пресконференция по повод 35-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

За БАН тази годишнина е от изключителна важност, защото именно полетът на Георги Иванов е направил България шестата в света държава със свой космонавт. До 25 април във фоайето на сградата на БАН може да бъде разгледана изложба, която представя апаратура, разработена от българските учени от БАН за полета на Георги Иванов, както и съвременни уреди за изследване на Земята от Космоса.

Учените от бившата Централна лаборатория за космически изследвания (сега ИКИТ) при БАН активно участват в подготовката и осъществяването на научната програма на полета на Георги Иванов. Разработена е научна апаратура за осъществяване на изследвания от борда, вкл. електрофотометър „Дъга”, спектрометър „Спектър-15К”,  прибор „Средец” за психофизиологичните функции на екипажа и др.

Първият български космонавт излита на 10 април 1979 г. на борда на космическия кораб „Съюз-33”, изстрелян от космодрума „Байконур”, но поради техническа повреда се налага космонавтите да се приземят на 12 април при изключително рискови обстоятелства. Научната програма с българската апаратура е реализирана от основния екипаж на Орбиталната станция „Салют-6”, както и от следващите международни екипажи по програмата „Интеркосмос”.

В момента ИКИТ работи по редица проекти – за разработване на апаратура за изследване на Земята от Космоса, за проучване на радиационната обстановка на Марс, както и по изработване и изследване на трето поколение оранжерия за отглеждане на растения в космически условия.

През 2013 г. на Международната космическа станция бяха монтирани български прибори за изследване на обстановката около станцията (електромагнитни полета, плазма, електрически потенциал и др.). Много от разработките на Института се прилагат успешно в земеделието, изследването на околната среда и медицината, уточниха от БАН.

Коментари по темата: „Планираме собствена космическа програма”

добавете коментар...

  1. me

    България е богата страна и бедна държава. Богатството й се изразява в материалните блага, които притежава и във високо организираното сиво вещество на представителите на етноса й, които сега работят за други нации. Което от своя страна означава, че когато настъпи моментът и управлението на държавата поемат правилните хора, държавата лесно ще се оправи.

  2. :o)

    България е бедна страна и не може да развива космонавтика.
    Това е истината и колкото по-бързо се осъзнае, толкова по-добре.

    Ако се намерят европейски джойнт-венчър програми, компании и финанси, МОЖЕ и да развиваме…ако разчитаме на собствени ресурси, просто няма за какво да говорим.

  3. Александър

    До коментар 1: Затова няма пари – заради ограничени мозъци като твоя.

  4. 1

    Абе то в България няма пари за пътища и за хората, те за космос ще ми мислят. Я да върнат на земята.

  5. admin

    Дано се говори по често по тази тема. ИКИТ е добро начало но без бизнес идея всеки проект е обречен.

Коментар