Учителите може да участват в писането на учебниците

Колективите по изготвяне на учебниците трябва да включват преподаватели от различни видове училища, смята министър Анелия Клисарова

Колективите по изготвяне на учебниците трябва да включват преподаватели от различни видове училища, смята министър Анелия Клисарова

Учителите задължително трябва да участват в подготовката и писането на учебниците, заяви на среща с директорите на училища в област Габрово вчера министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

По нейните думи, колективите по изготвяне на учебниците трябва да включват преподаватели от различни видове училища. „Вие сте всеки ден с учениците, знаете какви са възможностите им за нови знания в определен клас и определена възраст и знаете колко време е необходимо за затвърждаване на знанията”, аргументира се Клисарова.

Според директори на училища и учители от област Габрово, делегираните бюджети не би трябвало да се разпределят по формулата „Парите следват ученика”. Много от тях също така са недоволни от учебните планове и програми, в които няма време за упражнения на учениците.

Приоритет в ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”, каквато МОН ще управлява за първи път, са проектите „Успех”, „Включващо обучение” и „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес”.

За по-малко от година екипът на министерството е успял да увеличи с 90% усвоените средства по европейски проекти, спрямо периода 2007-2013 година, заяви още министър Анелия Клисарова на срещата с директорите в област Габрово.

Коментар