Турция ще пикселизира неудобните статуси в Twitter

Така ще изглежда съдържанието, което турското правителство не иска да вижда в Twiiter (снимка: Hurriyet Daily News)

Така ще изглежда съдържанието, което турското правителство не иска да вижда в социалната мрежа Twiiter (снимка: Hurriyet Daily News)

Популярната социална мрежа Twitter е под обсада в Турция през последните месеци. Първо, администрацията на Ердоган забрани достъпа до сайта в продължение на няколко дни през март, а сега потребителите на Twitter в страната се сблъскват с нов тип цензура – размиване и пикселизиране на неудобни мнения.

Според местния Hurriyet Daily News, след разговори с мениджъри на Twitter правителството ще може да „неутрализира” зловредно съдържание, което е обект на съдебни преследване, чрез пикселизиране.

Турското правителство и Twitter ще поддържат връзка с цел решаване на всякакви възможни конфликти „бързо и ефективно”. Това би могло да включва и отваряне на офис на Twitter в страната.

Изглежда така, сякаш Twitter е сключил един вид споразумение за цензура с правителството на Турция, което ще осигури бъдещото функциониране на сайта в страната, въпреки потенциалната възможност за филтриране на съдържанието.

Все пак битката между двете страни едва ли е приключила. По-рано министър-председателят Реджеп Ердоган забрани Twitter, обвинявайки компанията в укриване на данъци. Сегашното споразумение изглежда по-скоро временно, отколкото дългосрочен компромис.

Коментари по темата: „Турция ще пикселизира неудобните статуси в Twitter”

добавете коментар...

  1. :o)

    В крайна сметка, да го духа свободата 🙂
    Корпорации и Диктатор ще се споразумеят, да го духат обикновенните хора

Коментар