Продават борсата Mt.Gox за един биткойн

Mt.Gox обяви фалит през февруари, след като от борсата бяха откраднати 850 000 биткойна

Mt.Gox обяви фалит през февруари, след като от борсата бяха откраднати 850 000 биткойна

Фалиралата в резултат на кражба електронна борса за търговия с биткойни Mt.Gox съобщи, че е постигнала предварително споразумение във връзка с колективния иск от нейните потребители.

Ръководството на Mt.Gox се е съгласило да продаде борсата за един биткойн (Bitcoin) на Sunlot Holdings, а останалите след кражбата биткойни ще бъдат раздадени на разорените потребители.

Американските и канадските потребители ще се откажат от намерението си да съдят шефовете на Mt.Gox за незаконно присвояване на стотици милиони долари.

Съгласно споразумението, ръководството на токийската борса ще предаде своя бизнес на компанията Sunlot Holdings, зад която стои американският предприемач Брок Пирс. Цената на сделката е символичният 1 биткоин, или около 500 щатски долара при сегашния курс на виртуалната валута.

След транзакцията потребителите ще получат 16,5% от фалиралата борса и освен това ще си разпределят наличните 200 хиляди биткойна и 20 млн. долара, принадлежащи на Mt.Gox. Шефовете на борсата и нейни основатели ще бъдат освободени от наказателна отговорност.

Mt.Gox обяви фалит през февруари, след като от борсата бяха откраднати 850 000 биткойна, което възлизаше на 400 млн. долара. По-късно ръководството откри 200 000 биткойна, съхранявани в стария формат, използван до юни 2011 г., когато беше пробита системата за сигурност.

Коментар