Ще можем да премахваме лични данни от търсачката

Google се съобрази с решение на Европейския съд и пусна услуга, която позволява на потребителите да искат премахване на техните лични данни в резултатите от онлайн търсене.

Съгласно решението, взето преди няколко седмици, търсачките могат да бъдат помолени да премахнат резултати за заявки, които включват името на потребителя, когато тези резултати са неподходящи, неактуални или превишават целите, за които е извършено търсенето.

„При изпълнението на това решение, ние ще оценим всяка отделна заявка и ще се опитаме да балансираме правото на неприкосновеност на личния живот на индивида с правото на обществото да знае и разпространява информация”, коментира новата си услуга Google.

„При оценяване на запитването, ние ще разгледаме дали резултатите съдържат остаряла информация за вас, както и дали има обществен интерес към тази информация – например, за финансови измами, професионални нарушения, наказателни присъди или публично поведение на държавните служители”, допълват от интернет компанията.

Един от основните проблеми с новото решение е, че възползвайки се от него, престъпниците ще се опитат да скрият миналото си. Същото може да се каже и за политици, които може да поискат да заличат някои свои минали решения, така че да не влияят на сегашната им положение.

Google е подготвил форма, с която всеки може да поиска да бъде премахната информацията за него в резултатите от търсене. Необходимо е заявителите да посочат връзките към уеб страници с пълни обяснения защо те трябва да бъдат отстранени.

Потребителите също така трябва да приложат копие от валиден документ за самоличност, независимо дали шофьорска книжка или лична карта. Това се изисква заради борбата с измамите, тъй като компанията често получава молби от хора, представящи се за други хора, които се опитват по този начин да навредят на конкуренти или да премахнат напълно законна информация.

Решението на Европейския съд е силно критикувано в цял свят, защото отваря вратата за всеки, който иска да изтрие и пренапише собствената си история. Освен това, премахването на една връзка от резултатите от търсене не означава, че информацията изчезва от интернет – тя остава там и може да се види при директно посещение на даден уеб ресурс, например страница от новинарски сайт.

Коментари по темата: „Ще можем да премахваме лични данни от търсачката”

добавете коментар...

  1. Юзер

    Всичко е чудесно, за да поиска някой да му махнат някакви лични данни – то той трябва да си даде всичките лични данни и документи за самоличност. Да не говорим, че няма да бъдат премахнати данните, а просто ще ги скрият и ще направят електронно досие с още повече данни за този човек.

Коментар