ЕС ще премахва електронните бариери

Оперативно съвместимите платформи могат да подобрят качеството на обществените услуги, а ISA2 е ключът, който ще отключи този потенциал, заяви заместник-председателят на Европейската комисия - Марош Шефчович

Оперативно съвместимите платформи могат да подобрят качеството на обществените услуги, а ISA2 е ключът, който ще отключи този потенциал, заяви заместник-председателят на Европейската комисия – Марош Шефчович

Европейската комисия прие предложение за нова програма, която трябва да помогне на държавите членки да модернизират своите администрации и да предоставят оперативно съвместими цифрови услуги на национално и европейско равнище.

ISA2 се базира на успеха на предишната програма ISA (Решения за оперативна съвместимост за европейските публични администрации) и целта й е да осигури гладко взаимодействие по електронен път между европейските публични администрации във всички страни и сектори.

Това е от съществено значение, тъй като в съвременна Европа все повече граждани работят или се преместват в различни страни от Съюза и все повече предприятия извършват дейност отвъд границите на собствената си страна. В тази връзка на тях често им се налага да взаимодействат с администрациите на държавите членки по електронен път.

За съжаление обаче проблеми като сложност на организационните структури, остарели и тромави процедури и липса на сътрудничество често създават електронни бариери, които пречат на гражданите и предприятията да използват ефективно обществените услуги и възпрепятстват гладкото функциониране на вътрешния пазар.

Оперативно съвместимите платформи могат да подобрят качеството на обществените услуги, а ISA2 е ключът, който ще отключи този потенциал, заяви заместник-председателят на Европейската комисия – Марош Шефчович.

Според скорошен доклад за електронното управление, правителствата на държавите членки все още трябва да извървят дълъг път, преди да могат да предоставят на предприятията и гражданите безпроблемен достъп до онлайн обществени услуги, дори в рамките на една-единствена държава членка. Освен това достъпността на трансгранични обществени услуги за граждани на друга страна от ЕС е едва 42%, или с 30% по-малко от достъпността на обществени услуги за граждани на съответната страна.

На европейско равнище успешното прилагане на политиката на ЕС в много области, като например вътрешен пазар, околна среда, вътрешни работи и правосъдие, митници и данъчно облагане, здравеопазване, електронна самоличност и обществени поръчки, зависи от оперативната съвместимост. Всички тези области са включени в ISA2.

Програмата ще обхваща периода 2016-2020 г. и ще разполага с бюджет от 131 млн. евро. Тя замества настоящата програма ISA, която приключва през декември 2015 г. и която доведе до редица инициативи като e-Prior (информационна система за електронно фактуриране и обмен на документи за обществени поръчки), IMI (позволява на националните органи да обменят информация), MT@EC (услуга за машинен превод на всички официални езици за институциите и страните-членки на ЕС) и система за събиране на изявленията за подкрепа онлайн за европейски граждански инициативи.

Коментар