Брад Пит строи устойчиви LEED къщи за индианците

Брад Пит създава организацията „Make It Right” през 2007 г., за да осигури жилища за хора в нужда (снимка: Make It Right)

Брад Пит създава организацията „Make It Right” през 2007 г., за да осигури жилища за хора в нужда (снимка: Make It Right)

Организация с идеална цел, основана от Брад Пит, ще помага на индианците от резервата Форт Пек, щата Монтана в изграждане на устойчиви домове и сгради. В рамките на проекта ще бъдат построени двадесет LEED Platinum-сертифицирани домове за племената Сиукси и Асинибойни, съобщи GreenTech.bg.

Предвижда се също изготвяне на устойчив генерален план за целия резерват, който обхваща хиляди акри и е дом на повече от 6000 местни американци.

Брад Пит създава организацията „Make It Right” през 2007 г., за да осигури жилища за хора в нужда. Всички сгради, финансирани от нея, са сертифицират по стандарта LEED Platinum – строят се по безотпадна технология и са проектирани от известни архитекти в сътрудничество с общността.

Захранваните със слънчева енергия нови домове ще имат по 3-4 спални и по 2-3 бани

Захранваните със слънчева енергия нови домове ще имат по 3-4 спални и по 2-3 бани (източник: Make It Right)

За настоящия проект в Монтана са ангажирани архитекти от водещи организации като GRAFT, Sustainable Native Communities Collaborative, Architecture for Humanity, Method Homes и Living Homes. Техни представители са прекарали 4 дни в разговори с местната общност, преди да започнат разработването на проекта.

В момента повече от 600 души чакат за жилища в индианския резерват Форт Пек. Пренаселеността е хроничен проблем там. Многочленни семейства живеят заедно в жилища с по една-две спални поради липса на настаняване.

Захранваните със слънчева енергия нови домове ще имат по 3-4 спални и по 2-3 бани. Жилищата ще бъдат достъпни за членове на племената, чиито доходи са равни или по-малки от 60 на сто от средния доход в региона.

Коментар