Процесор интегрира в себе си интернет мрежа

NoC (мрежа в чип) е разработка на MIT и решава основен проблем на днешните многоядрени процесори

NoC (мрежа в чип) е разработка на MIT и решава основен проблем на днешните многоядрени процесори (снимка: MIT)

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха първи по рода си процесор с 36 ядра и интегрирана в чипа мрежа от типа на интернет. Подобно решение преодолява основен проблем на днешните многоядрени процесори, а именно – липсата на бърза връзка между отделните ядра, тъй като те се конкурират за достъп до една обща шина за данни.

Прототипът, определян като „мрежа в чип” (NoC), е разработен от група учени на MIT под ръководството на професор Ли-Шиуан Пех от Сингапур. Ядрата в процесора взаимодействат помежду си на базата на принципи, реализирани в интернет. Всяко ядро в NoC включва маршрутизатор, който управлява обмена на фиксирани пакети данни с другите ядра и компоненти на процесора.

Досегашните разработки от типа „мрежа в чип” се сблъскваха с проблем, свързан с актуалността на кеш паметта. Те не можеха да осигурят актуалност на съхраняваните в ядрата копия на глобално достъпни данни. Екипът на проф. Ли-Шиуан Пех е намерил решение на проблема чрез вграждане в чипа на втора мрежа, която е като „сянка” на първата.

Към момента не са обявени конкретни срокове за комерсиална реализация на NoC чиповете. Разработчиците планират да ги ползват за работа с оптимизирана операционна система на база Linux.

Коментари по темата: „Процесор интегрира в себе си интернет мрежа”

добавете коментар...

  1. :)

    Аз само да вметна по темата:
    “http://www.arteris.com/pr_7_dec_09” , т.е. Декември, 2009.

    В момента всяка компания създава собствени решения за комуникация между ядрата. Intel създадоха QPI, за да подобрят комуникацията в многопроцесорни системи.

    Референтната архитектура на ARM процесорите има ограничения относно броя ядра. ARMv7 стигна до 4 ядра, или 4+4 ядра при архитектурата big.LITTLE. При ARMv8 ограниченията са до 8 или 8+8.

    Като идея NoC не е нещо много по-различно развитието на компютърните мрежи миналия век. Целта е да се предостави стандартен подход за комуникация между процесорни ядра, като горните ограничения да изчезнат, т.е. архитектурата да не ограничава броя интегрирани ядра.

  2. Драгомир

    Ама аз не обвинявам статията в лош превод!!! Ти поне прочете ли внимателно моя коментар?

  3. Иван

    Драгомире, четох и двете версии статията на български си е добре твоят коментар е неуместен.

  4. Драгомир

    Това е по-скоро като локална мрежа, а не интернет. Но нали журналистите трябва да ръкопляскат на новината и MIT са направили каквото трябва…

Коментар