Малка соларна площ може да захранва планетата

Колко голяма площ трябва да бъде покрита със слънчеви панели, за да се улови достатъчно енергия, която да посрещне търсенето в световен мащаб? Всъщност, не толкова много, колкото си мислите, показва карта, публикувана във Вашингтон пост.

Виждат се три червени квадрата, показващи колко територия ще трябва да бъде покрита с фотоволтаици, за да захраним с електричество Германия (D), Европа (EU 25) и целия свят (World). Районът в най-голямата червена кутия е около 25 000 квадратни мили, или малко повече от площта на щата Западна Вирджиния.

През 2009 г. общото световно потребление на електроенергия е било 20 279 640 GWh. За един час слънцето произвежда доста повече енергия от това. И така, какво всъщност чакаме? Можем да започнем да монтираме соларни панели по покривите и бързо да запълним тези квадратчета, пише GreenTech.bg.

Коментари по темата: „Малка соларна площ може да захранва планетата”

добавете коментар...

  1. fofu

    Бай Иване, ако още не знаеш, по-добре си стой така, тя истината не е за всеки. И между другото не мисля, че сме най-неграмотни, българските деца напук на задниците от управлението продължават да печелят награди по световните състезания. Не ги обиждай моля те.

  2. Бай Иван

    Ей туй българина е голем разбирач. Само не мога да разбера защо тогава сме най-бедни и най-неграмотни в Европа?

  3. fоfu

    Единствено в Германия нещата са направени както трябва. Там бяха подпомагани отделните домакинства, а не PV фермите на шепа мафиоти както стана тук. И разбира там бяха облекчени домкинствата, а тук обратно, домакиствата получиха сметката за плащане на мафиотите.

  4. Драгомир

    > Драгомире, тоя специалист енергетик дето е бил по телевизията и казвал можеш да се хванеш на бас, че е бил платен от газо петролната мафия.
    Напълно възможно е това, но беше по отношение на ядрената мафия. Между другото и тази статия вероятно е поръчкова, но на новата соларна мафия. Като погледнем в България, тя доста добре вече си лапа (за наша сметка)…

    И тук и по телевизията просто се говори ей така по принцип – никъде не се дава една груба сметка толкова това, толкова онова!

  5. Венци

    Най-добре е да се направят слънчеви централи от типа на слънчевите кули , може би така ще е по ефективно.А и дори това да стане за целия свят ще се нарушат интересите на огромни индустрии на властни държави ,така че да се направи нещо полезно за света в такива мащаби докато съществуват парите е невъзможно

  6. fоfu

    Драгомире, тоя специалист енергетик дето е бил по телевизията и казвал можеш да се хванеш на бас, че е бил платен от газо петролната мафия.

    Не знам защо никой не пише нещо смислено из тия медии. Соларните панели трябва да опасват много часови пояси, в една точка не става. Така, че когато на едно място е вече паднал мрак и хората готвят или претоплят вечери, бойлери или надуват топлото или хладното в зависимост от случая, на 2-3 часови зони по на запад да е още светло и да не е час пик. И съответно да побутнат малко на тия в пиковия час. Така ще се избегне необходимоста от големи съоръжения за акумулиране и свързаните с това загуби. Проблем обаче остава за най-западните части на континентите. Трябва или да се продължи пояса навътре и в океана или все пак трябва някаква обща акумулаторна система.

    Загубите при пренос не са големи, сегашната инфраструктира вече е достатъчно отработена и е доказала, че надеждна и е с поносими загуби. Не, че ще е зле ако се измисли високемпературен свръхпроводник, просто и да не се, пак ще стане.

  7. Иван

    Най-ефективните соларни клетки в света са с КПД едва 44.7% и това се води рекордно висок резултат постигнат през май 2013. Повечето масови панели са с КПД 21%.

    Много малка част от светлината се преобразува в електричество, освен това има и други загуби на енергия и фективност например за акумулатори загуби при съхранение, загуби при пренос на електричество, загуби при трансформатори на напрежение. Друг тип загуби са от прегряване на панелите и замърсяване с времето на повърхността на панелите. Освен това остарелите и повредени соларни панели са екологично бедствие и електронен боклук – няма нищо екологично.

    За да бъде поне малко правдоподобна публикацията трябва да ги има следните неща:
    1) Ефективност на клетките поне 95% като след всички други загуби общата ефективност да не спада под 80%
    2) Трябва вече да са изобретени и създадени свръх проводници работещи при високи температури. В момента свръх проводници или свръх проводимост има само при охлаждане с течен азот при температури близки до абсолютната нула или по-точно минус 273 градуса по целзии.

    Не на последно място какво е предимството да има една единствена възможна точка на срив в система чиято идея е да захранва цял свят? Счупи ли се нещо в тази централна “точка” всички оставаме едновременно и моментално на тъмно.

  8. sda

    това е идеая и изчисления от 1912, сегашното потребление е в пъти повече, но пък и на соларите умишлено им се забавя развитието, за сметка на изкопаемите…. абе няма оправия 🙂

  9. Драгомир

    Това го казва някакъв вестник. А специалист енергитик по телевизията беше казал, че слънчевите панели са толкова неефективни, че ако цялата територия на Италия бъде покрита с такива, то няма да задоволи енергийните нужди на самата Италия. Вярно това беше преди много време, но сега примерно да се е вдигнало КПД-то на парелите двойно не повече.

  10. минувач

    Глупости на търкалета!!! Електричеството не може да се пренесе на повече от 500-1000 км.след това загубите са огромни и е безсмислено! Свързването в мрежа на съседни държави е друго-компенсация на свъхпроизв с недостига. повишаване на напрежението е ход но има техн граници. Пък както казваха Африка централи-Европа ток след свръхпроводимост незнам кога?

Коментар