Учени: Земята е на ръба на ново масово измиране

Планетата Земя е на ръба на шестото масово измиране – събитие, сравнимо с това, което е унищожило динозаврите преди 65 милиона години, алармираха учени от Университета Дюк в САЩ. Резултатите от тяхното изследване бяха огласени по-рано този месец във Вашингтон пост.

Според професор Стюарт Пим, биолог и водещ автор на изследването, включващо данни от учени по целия свят, казва, че човешката дейност е ускорила темповете, с които биологичните видове ще изчезнат. Ускорението е около 1000 пъти, пише GreenTech.bg.

Ако не се направи радикална промяна, това без съмнение ще доведе до ново масово измиране, което напълно ще промени планетата ни. Проф. Пим посочва обезлесяването, глобалната индустриализация, замърсяването, посегателствата върху местообитанията и изчерпването на нашите океански запаси като някои от основните причини за това изчезване.

По думите на учения, човечеството разполага само с десетилетие, за да въведе нови механизми, които да позволят на съществуващите видове да се регенерират. Сравненията с ДНК данни показват, че видовете изчезват хиляда пъти по-бързо, отколкото преди появата на човешкия вид.

Макар че ситуацията наистина е бедствена и сме на път да се окажем жители на изцяло нова планета още до края на този век, ако продължаваме да бездействаме, все пак имаме и шанс да подобрим ситуацията, която сме създали. Според проф. Пим, имаме и технологията за консверация, и знанието как да защитим застрашените видове.

За целта обаче образованието ще е от съществено значение, за да се разпространи значението на устойчивостта. Ако ли пропуснем тази възможност….. е, възстановяването на планетата отнема около 5 до 10 милиона години, напомня проф. Пим.

Коментари по темата: „Учени: Земята е на ръба на ново масово измиране”

добавете коментар...

  1. Editor

    Потърсете в гугъл “Stuart Pimm mass extinction”, за да видите колко публикации има по тази тема от най-различни източници

  2. Anonymous

    Към медиаторите, модераторите и сите-прочие “-атори” на тази страничка (или сайтче):
    – не публикувайте такива жълтини – те са за други сайтове, та които това им е работата;
    – бъдете така коректни да давате (показвате) линка на оргиналния тескст, откъдето сте превеждали!;
    – в противен случай такива информации са идеални за специализирана инфо-страница за пациентите от карлуково.

  3. fofu

    Иво сигурно е водача на групата. Или поне заслужава да бъде.

  4. Иво

    До fоfu, Бил Гейтс не е от Карлуково – много е свестен човека и вероятно и ти ползваш виндоус. Бил Гейтс мисли доброто на хората – може на 1 сървър с Windows да се решава кой ще се размножава и кой не.

    Fofu – нещо много те влече теб и ти ли искаш да бъдеш кръцнат? Важно и необходимо е кастрирането – има супер листовки и четиво които те убеждават с какви плюсове и ползи има от кръцването на домашни животинки четеш и така те убеждават, че ще ти се прииска и на теб самия.

    Кастрираните хора ще са по-добри, спокойни, работливи няма да ги избива агресия, съперничество и състезание кой с кого да прави секс. Решава се не само екологичен проблем, но и редица други проблеми.

  5. Иво

    До fоfu нещо много те влече теб и ти ли искаш да бъдеш кръцнат? Важно и необходимо е кастрирането – има супер листовки и четиво които те убеждават с какви плюсове и ползи има от кръцването на домашни животинки четеш и така те убеждават, че ще ти се прииска и на теб самия.

    Кастрираните хора ще са по-добри, спокойни, работливи няма да ги избива агресия, съперничество и състезание кой с кого да прави секс. Решава се не само екологичен проблем, но и редица други проблеми.

  6. fоfu

    С малки изключения, тук се събрал елита на Карлуково

  7. Манчо

    Ако не сте разбрали вече богаташкия така наречен елит вече не се нуждае от обикновени хора, роби и работници. Ще ползват роботи вместо хора и няма да им плащат пари нито да хабят храна и вода за тях. За да им е комфортно на “елита” те искат голямата част от населението или така наричаните обикновени хора – просто да изчезнат!

    Това е истина за което Иван е писал – Самият Бил Гейтс се е пробвал с имунизации и ваксини да кастрира хората, но се е вдигнало шум. Самият Бил Гейтс публично не веднъж е казвал че за да се живее нормално и конфортно на Земята трябвало хората да не са повече от 2 милиарда.

  8. КЪМ Anonymous

    ЕМИ ПРОТИВОРЕЧИШ СИ- ГОВОРИШ ЗА ГЛОБАЛНО ЗАСТУДЯВАНЕ ЗНАЧИ! А УТОЧНЕТЕ СЕ, ТОВА ШМЕКЕРИТЕ- ЗА КАКВО ИСКАТЕ ДА ЛАПАТЕ МИЛИЯРДИ- ЗА ЗАТОПЛЯНЕ ИЛИ ЗА ЗАСТУДЯВАНЕ!

  9. Иван

    Има много начини за хуманна и безболезнена кастрация на хората. Пускане на лекарства които масово хората ползват с допълнителна функция за стерилизация. На летищата могат да сложат Скенери с мощно облъчване насочено към органите за възпроизводство. Мобилните оператори и те могат да си насочат антените.

    Има поне 100 начина да го направят без хората да разберат. Това е спасението на Земята кастрираните хора могат и без секс да живеят и работят дори много по-добре. Размножаването да става само в лаборатории с генно инженерство и селекция. Да се разрешава да имат и гледат деца само на тези хора които имат пари и високо IQ.

  10. Anonymous

    Как да не е минал номера с глобалното затопляне? Аз в началото на юни бях със зимното си яке за голям студ – кога е било това? Очевидно е, че промените в климата са огромни.

  11. aaa

    Ние не можем да накараме туземците да не си хвърлят цигарите по земята, камоли нещо друго!

  12. Драгомир

    Иван защо не се гръмнеш? Виж каква добра идея ти давам! Направо пасва на това което казваш.

  13. Иван

    Спасението са центрове за кастрация на хора. Факт е че хората с ограничени умствени способности се размножават с бясна скорост, а интелигентните хора са прекалено отговорни и съвестни и почти не се размножават.

    Всичко върви както е предсказано във филма Идиокрация.

  14. az

    АЙДЕ, ЛАПАЙТЕ МИЛИЯРДИ ЗА ЗЕЛЕНИ РЕЩЕНИЯ, ГОСПОДА УЧЕНИ! НЕ НАЯДОХТЪЕ СЕ! А СТИГА С ТАЯ ПАНИКА! КАТО НЕ МИНА НОМЕРЪТ С ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ- СЕГА НОВО 20!

  15. Dam

    Хлебарките, домашните мухи и комарите се чувстват добре. Тяхното измиране никога не е било на дневен ред. Следва да ги развъждаме и изяждаме. 🙂

  16. fofu

    Ай, ай, тук има бегълци от Карлуково.

  17. LOVECAT

    Вече е запалена първата искра към така нареченото 6-то масово измиране просто явно 99% от населението на планетата е сляпо, че да не го забележи както и следва тези 99% ще са и хората който няма да преживеят това измиране. Вече умират милиони хора по планетата от глад и други за който са си виновни сами никой не го забелязва защото всяка втора жена на днешно време ражда по 5-10 деца поради тази причина населението вместо да намалява се увеличава мисля, че с 2-4 човека на всяка секунда.
    Оцеляват най приспособимите в момента това са хората и до каквото се докопат унищожават трябва коренно да си променят възгледите защото, ако не настъпи масово измирано много скоро ще почне колонизиране на Марс, луната и т.н. представете си колко небесни тела са на път към унищожение, ако майката природа или съдбата не предприемат мерки да ни дадат един голям урок който го заслужаваме.

  18. Иван

    Работят и тези вредителски центрове развъдници на хора инвитро, сурогатство. Трябва вече да се правят центрове за кастрация на хората, за да се намали в разумни граници населението на земята. По-малко хора по-добра екология.

    Както за бездомните кучета и котки кампанията по кастрация е супер хуманна с много плюсове и ползи.

Коментар