Google с мисия за отворен интернет в Куба

Изпълнителният председател на Google Ерик Шмид и други висши мениджъри на компанията са посетили този уикенд Куба с мисия да насърчат развитието на свободния интернет в страната, съобщи местният блог 14yomedio.com.

Куба е втората в света с най-малка свобода в интернет. Пред нея по този показател е Иран, а след нея – Китай, според класация на Freedom House за 2013 г. Твърди се, че режимът в страната е един от най-репресивните спрямо информационните и комуникационни технологии.

„Чудовищното държавно регулиране води до ясно изразена липса на достъп до приложения и услуги, различни от електронна поща”, се казва в доклада „Freedom on the Net 2013”.

Повечето потребители в Куба имат достъп до интранет, контролиран от правителството, а не до глобалната мрежа. Дори достъпът до правителствените сайтове е възможен само след надлежно легитимиране в одобрени места като младежките клубове.

Google и в частност Ерик Шмид правят опит да отворят интернет комуникациите в Куба. Според 14yomedio.com, Шмид се е срещнал с представители на правителството и местния технологичния сектор, с които е обсъждал проекта Google Loon като начин за евтин достъп на хората в Куба до интернет.

Freedom House твърди, че само на 5% от населението на страната се разрешава пълен достъп до интернет, а тези, които се осмеляват да оспорват режима на онлайн достъп, често са задържани.

Коментар