Windows 7 скоро ще остане без базова поддръжка

Скоро потребителите на Windows 7 ще останат без някои от безплатните услуги за поддръжка

Скоро потребителите на Windows 7 ще останат без някои от безплатните услуги за поддръжка

Microsoft публикува на сайта си съобщение, че на 13 януари 2015 г. ще прекрати на базовата поддръжка на редица свои продукти, вкл. Windows 7 – най-популярната в момента десктоп операционна система.

Принципно, компанията предлага базова поддръжка в продължение на минимум пет години след излизане на даден продукт или две години след новата му версия. Пред този период Microsoft разпространява безплатно обновления на сигурността и коригира грешки. В допълнение, софтуерният гигант консултира клиенти и приема заявки за промяна в дизайна на продукта.

След прекратяване на базовата поддръжка започва периодът на разширена поддръжка. Той продължава до пет години и включва безплатни обновления на сигурността, както и платено коригиране на грешки. По време на разширената поддръжка Microsoft не приема заявки за промяна в дизайна и добавяне на нови възможности в продукта.

Базовата поддръжка на всички версии на Windows 7 – Enterprise, Home Basic, Home Premium, Ultimate и Starter – ще бъде прекратена на 13 януари 2015 г., а разширената поддръжка на тези платформи ще продължи до 14 януари 2020 г., става ясно от съобщението на Microsoft. Същите срокове важат и за Windows 7 Service Pack 1, което предполага, че Microsoft не планира да пуска втори сервизен пакет за Windows 7.

На 13 януари 2015 г. ще бъде прекратена също поддръжката на всички версии на операционните системи Windows Server 2008 и Windows Storage Server 2008, както и на платформата Windows Embedded Handheld 6.5.

Базовата поддръжка на Windows Phone 7.8 пък ще приключи на 9 септември 2014 г., а 14 октомври Microsoft ще прекрати основната поддръжка на пакета Office 2010 Service Pack 1.

Коментари по темата: „Windows 7 скоро ще остане без базова поддръжка”

добавете коментар...

  1. nikito_blend

    Emko вземи се образовай малко преди да пишеш глупости. За rolling release линукс дистрибуции чувал ли си, явно не. Ще те светна, инсталираш веднъж и имаш винаги най актуалния софтуер. Пример, Arch Linux.

  2. :)

    Разликата между Unix-базираните OS и Windows е изключително съществена:

    Можеш да си инсталираш Linux днес, и след 20 години пак да имаш последна версия, защото всички библиотеки се обновяват непрекъснато. Не става дума само за ”patches”.

    Linux има ясно изразена стратегия за версиите на библиотеките, която дава възможност за плавно обновяване, поддържайки винаги ПОСЛЕДНА версия. Но, също позволява да има НЯКОЛКО основни (major) версии, заради по-стар софтуер.

    Единственият мааалко по-голям проблем идва от подмяната на ядрото, но и той не изисква изцяло подмяна на операционната. Изисква се само подмяна на boot image.

    Funtoo Linux, примерно, ползва директно GIT за разпространение на кода, т.е. на операционната. Малко са крайни в този подход, и се изисква ръчна намеса на ползвателя. Но bug fixes могат да се прилагат секунди след като бъдат пуснати.
    Не, че при другите Linux не могат, но почти всички разчитат на каналите за обновяване, не на source code.

  3. Емко

    Хаха, доживотна поддръжка на софтуер… Къде го има това? Вместо да развиват нови технологии, да харчат луди пари да поддържат старите – невероятно предложение! Защо не работите на някоя стара Линукс дистрибуция и не се тръшкате да ви я поддържат? Защото новите били безплатни – е като са безплатни, защо пазарът продължава да принадлежи на Уиндоус? Направете справка кое до кога ще се поддържа: “http://windows.microsoft.com/en-us/windows/lifecycle”

  4. физик

    Борис-чо, малко послъгваш – поддръжката на Ubuntu Linux е 5-ет години, на Centos Linux 10 години. При това, това са безплатни ОС-и. Да не споменавам, че при минаването на нова версия не е нужно да преинсталираш, което дефакто прави поддръжката неограничена във времето.

    След като хората си плащат за Виндовс следва Микромеките да осигуряват адекватна поддръжка ако не доживот, то докато има поне 10% потребители. Другото е живо изнудване.

  5. Борис

    Ако не сте разбрали поддръжката е до 2020 година – това са 12 години от излизането и никак не е малко. LTS Линукс дистрибуциите, обикновено се поддържат максимум 4 години и това е много по-малко, от гарантираната поддръжка на която и да е популярна Уиндоус система досега.

    ….а тези, които продължават с XP е трудно да ги коментирам – те вероятно искат поне 50 години поддръжка (това на практика е силно нежелателно и ненужно, тъй като XP е концептулано остарял продукт)

  6. Anonymous

    Поредната глупост докато хората свикнат със едно и да минават към друго затова ще си ползвам Linux наи добре пак и на всеки 4 месеца си има обновлениа безплатно 😉

  7. User

    Честито на всички които са пропуснали 7 и 8 и си ползват още XP – нищо не са изгубили!

  8. :)

    Не знаех, че на микромеките толкова много им се фалира …

    Интересно, колко много защитници имат, а какви номера въртят на потребителите си. Тази тактика буквално е изнудване.

    Windows 7 RTM е от Юли 2009, което означава поддръжка само пет и половина години.

    Компаниите, обаче, започнаха мигриране към 7 преди само 1-2 години, което означава, че са изсипали едни пари за нищо.

    Еми, честито да им е на всички, които ще плащат още лицензи за глупости 🙂

Коментар