Щатски сенатор критикува Microsoft за съкращенията

Джеф Сешънс критикува Microsoft, заради намерението си да съкрати 18 000 души

Джеф Сешънс критикува Microsoft, заради намерението й да съкрати 18 000 души

Планът на Microsoft да съкрати 18 000 души в следващата една година е критикуван от всички страни. Европейската комисия припомни на компанията, че трябва да бъе социално отговорна, а финландското правителство  се почувства предадено от Microsoft, заради очакваната загуба на работи места след сделката с Nokia.

Ето че и властите в САЩ се включиха в този хор. Сенаторът Джеф Сешънс заяви, че Microsoft вече не трябва да иска визи за работа в САЩ на висококвалифицирани специалисти от чужбина, след като съкращава толкова много хора, предаде TechCrunch.

„Microsoft потвърди, че ще съкрати 18 000 работни места през следващата година, като част от усилията на технологичния титан да рационализира своята дейност под ръководството на новия главен изпълнителен директор [Сатя Надела]. Това е значително действие. Всъщност, в Microsoft работят около 125 000 души, от които ще бъдат уволнени 18 000. Компанията уволни 5000 през 2009 година. Въпреки това основателят и бивш лидер [на Microsoft] г-н Гейтс казва, че трябва все повече и повече хора да влизат в страната и да заемат тези работни места”, коментира Сешънс кадровата политика на Microsoft.

Тези факти повдигат основателни въпроси. Трябва ли наистина САЩ да привличат ИТ специалисти отвън, при положение, че само една компания от индустрията на високите технологии съкращава десетки хиляди души?

Контрааргументът на Microsoft би бил, че част от планираните съкращения са на служители в чужбина. Така например, Финландия ще загуби 1100 работни места – засегнати ще бъдат бивши служители на Nokia.

Коментари по темата: „Щатски сенатор критикува Microsoft за съкращенията”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Не знам дали са били зле, но сега губят пазара в Русия. За това са виновни икономическите санкции. Трябва по някакъв начин да намалят загубите на пазари.

  2. Иван

    Щом са стигнали до продажба на компанията са били на ЗЛЕ и са си били за закриване и без това! Какво очакват от новият собственик да си ги отглежда на социални грижи като Ромите ли? Да си живуркат в комунизъм искат, а се правят на демократични европейски държавички?

    Просто е много жалко унизително за тези европейци и техните държави. Ще реват за социализъм и социална отговорност! Ами да НЕ СА СЕ ПРОДАВАЛИ или да са разбили на части като отделни фирми компанията или просто да си търсят нова работа.

    Тези хора са толкова високо квалифицирани и сигурно затова не могат да си намерят нова работа (да не си помислите, че са се ояли с високи заплати и малко работа и нищо друго не им се работи на тези социални животни)

    Това са едни социални рекетьори от гръцки тип!!!

Коментар