ИТ гиганти може да загубят руския пазар

„Заместването на вноса с локален софтуер и хардуер е ключ към самостоятелност", казва Андрей Черногоров (снимка: digit.ru)

„Заместването на вноса с локален софтуер и хардуер е ключ към самостоятелност”, казва Андрей Черногоров (снимка: digit.ru)

Русия планира да въведе нови законови регулации, с които да намали зависимостта си от ИТ продуктите на американски компании.

Вместо хардуер и софтуер от водещите световни марки Русия ще използва решения на свои фирми, става ясно от интервю за Business Week на Андрей Черногоров, изпълнителен секретар на комисията по стратегически информационни системи към Държавната Дума.

Сред засегнатите компании от подготвяния закон ще бъдат Microsoft, HP, IBM, Cisco и Oracle. Тази мярка на властите в Русия е в отговор на санкциите на САЩ срещу страната, наложени във връзка с конфликта в Украйна.

„Всичко това трябва да се направи със санкции”, казва Черногоров. „Като се имат предвид настоящите международни напрежения, заместването на вноса с локален софтуер и хардуер се превръща в ключ към осигуряване на самостоятелност”, допълва той.

Според същата публикация, общите приходи на HP, IBM, Microsoft, Cisco, Oracle и немската SAP от пазара в Русия възлизат на 285 милиарда рубли (около 8,1 млрд. долара) през миналата година, благодарение на договорите с правителството и контролирани от държавата компании.

Русия не е единствената страна, в която Microsoft се натъква на правителствена санкция срещу нейния софтуер. Властите в Китай също планират да преминат от Windows и MS Office към алтернативни решения, вкл. с отворен код.

Microsoft, от своя страна, казва, че е готова да преговаря с правителството, за да предотврати забраната за ползване на нейни продукти, но едва ли има големи шансове да промени нещо, предвид задълбочаващата се криза в региона.

Коментари по темата: „ИТ гиганти може да загубят руския пазар”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    :))) Тук явно е мястото, където се изстрадват фобиите :))) Нищо не знам по дискутирания въпрос, обаче сега ми е паднало да си спомня пропагандните клишета и да попържам по източника на всички беди… Хапчетата, ей ,)))

  2. P->

    Точно казано Fofu / фофончу да не ги подценяваме руските мутряги те отдавна не само пиратстват софтуер, но са окрали много програмен код. Най-вече хардуера ще им е голям проблем много по-трудно ще крадат Know-How, но няма невъзможни неща.

    Толкова са нагли, че нищо чудно да почнат да продават краденото извън Русия.

    Това се случва вече давам за пример в България вече започнаха да действат фирми (знаят се няма да ги пиша) с руско говорещи бандюги (руски и украински гадове и други подобни) да си пускат пипала на октопода – мафията.

    Не само руснаците, а всички руско говорещи са мръсна сган.

  3. :o)

    След закона да се карат само коли произведени в Русия, сега това 🙂
    Разбира се това са политически популистки послания, нещо като брътвежите на
    Гей Станишев, боко тиквата, лютви фестан и прочие баламурници,
    за да се чустват милионите МУЖИЦИ спокойни, че руската Мечка “счупва оковите”
    на мръсния западно-капиталистически свят и е незвисим от техните санкции
    наложени върху Азиатския военен агресор, който анексира държави в 21-ви век 🙂

    Реално абсолютно никой не си и помисля че Руски хардуер и софтуер е възможен да поддържа някакво ниво спрямо вече развития (западен) такъв.
    Те и Русия и Китай ЩЯХА да правят операционни системи, виртуализации, сървъри, отворен код и али бали, но ЩЯХА 🙂
    Това не става с учене в кАмуналнье квартирьй на пиратски софтуер 😉

  4. fofu

    🙂 Бабо червена, отдавна говориш глупости и днес не пропусна. Никой не рони никакви сълзи за руските бандюги.

    Те така или иначе пак си ползват повечето софтуер по пиратския метод.

    Единствено МС и САП имат достатъчно ресурс да преговарят директно с правителството и затова са единствените софтуерни компании, които не са се отказали. Но както споменаха, ако можеха руснаците до сега да са го направили. Това са само фасони. Ще си поемнат всичко. Те от 70 год все обещават, че ще докарат рай ама все за нищо не стават, изключвам оръжейните им разработки в унисон с агресивните им мераци.

    Хардуерните и да искат руснаците не могат да ги махнат или трябва да минат на руски разработки с кюмур или на водка.

  5. Anonymous

    Софтуерно имат потенциал да се оправят но хардуерно са много назад

  6. О.Н.

    Какъв е текущия курс на рублата към долара, че 285 милиона рубли се оказаха равни на 8,5 милиарда долара?
    За по-младите ще напомня, че Русия под формата на СССР прави опити 70 год. да развива собствени технологии и накрая се предаде! Сега, след като отпаднаха редица забрани и се накрадоха, добиха самочувствие, ама все още няма условия за това, което искат да направят.

  7. Шумналия

    Очевидно има хора които се поддават на мощната и свръх абсурдна руска пропаганда. Ами след като твърдят в Россия, че могат да се оправят без тези високотехнологични фирми, защо до сега не са го направили? Отговора е повече от елементарен. Едно е да си мисли, че можеш, друго е реалността!

  8. :)

    Каквото повикало, такова се обадило…

    На 30 април тук излезе статия, че Microsoft, Oracle, Symantec, HP плашат Русия със санкции, а сега дойде ред на крокодилските сълзи, след като се оказа, че не са незаменими. Тези 8 млрд. са по-добре инвестирани в собствената софтуерна индустрия, отколкото в американската.

    Кога България ще се освободи от корумпираните си управници, за да получи и родната индустрия аналогичен тласък?

Коментар