КЗК предлага нова правна рамка за преводачите

КЗК смята, че пазарът следва да предопредели конкурентоспособността на доставчиците на преводачески услуги

КЗК смята, че пазарът следва да предопредели конкурентоспособността на доставчиците на преводачески услуги

Комисията за защита на конкуренцията счита, че нормативната уредба на легализираните преводи е морално остаряла, съществува без правно основание и ограничава конкуренцията. 

Достъп до този пазар имат само преводачески агенции, но не и физическите лица, които упражняват свободната професия на преводач, посочват от Комисията.

Предпоставка за ограничение на конкуренцията е фактът, че сега действащият правилник за легализациите, заверките и преводите на документите и други книжа, не урежда процедурата по сключване на договори с преводачи и възможността за обжалване на отказите за сключване на договор, както и възможността за атакуване по съдебен ред на едностранно прекратяване от страна на Министерство на външните работи на сключени договори.

Освен това в законодателството липсва дефиниция на термините „заверен превод” и „заклет преводач”. Тези фактори засягат правната сигурност на участниците на подпазара на преводи на официални документи и други книжа в страната и нарушават условията за ефективна конкуренция между икономическите оператори и избора на преводачески услуги. В крайна сметка това води до завишаване на цените във вреда на потребителите.

Комисията е на мнение, че пазарът следва да предопредели конкурентоспособността на доставчиците на преводачески услуги и по-конкретно дали е необходимо да имат офис, с каква техника да разполагат и дали е необходимо да има поне двама преводачи на постоянен трудов договор или може да има мрежа от преводачи.

КЗК предлага на компетентните държавни органи да изменят или отменят чл. 2а от Правилника за легализациите, заверките и преводите на документите и други книжа и свързаните с нормата актове, както и да създадат цялостна правна рамка на преводаческата дейност в страната, като вземат под внимание принципите на правото на конкуренция.

Коментар