Чикаго разгръща амбициозен еко-проект

Някои квартали на Чикаго са на път да се превърнат в един от най-големите градски еко-райони в света

Някои квартали на Чикаго са на път да се превърнат в един от най-големите градски еко-райони в света

Южната част на Чикаго, някогашният дом на фабрики, бълващи отровен смог, и промишлени месопреработвателни предприятия, днес е на път да се превърне в един от най-големите градски еко-райони в света.

През следващото десетилетие в рамките на „план за зелени и здравословни квартали” ще бъде създаден микс от градско земеделие и нови, щадящи околната среда предприятия, съобщи GreenTech.bg.

Чикаго Енгълуд, Вашингтон парк и Уудлоун са квартали, които някога са били дом на процъфтяващ уличен живот, съсредоточен върху оживен местен бизнес с известните сцени от джас и блус на 50-те и 60-те години на 20 век. Бавно и постепенно големите индустрии, които формират икономическия гръбнак на региона, напускат зоната и от 1980 г. областта запада.

Престъпност, бедност, насилие и наркотици бележат ежедневието на това място, макар че през последните години се наблюдават признаци на промяна. „Планът за зелени и здравословни квартали” е градска инициатива, която е и проява на едно масово движение за промяна.

Възраждането на градското земеделие като че ли вече се случва на това място, особено благодарение на организации като „Growing Home”, която обучава местните жители как да си отглеждат хранителни продукти сами.

Има и редица други градски ферми. Те и свързаните с тях компании са в основата на новия план, който е съсредоточен около създаването на велоалея и пешеходна алея – те ще послужат като зелена артерия, даваща живот на бъдещата главна улица в южната част на града.

Коментар