Microsoft ще превърне Windows в универсална платформа

Новият подход, огласен от Сатя Надела, се различава коренно от досегашните усилия за обединена Windows платформа

Новият подход, огласен от Сатя Надела, се различава коренно от досегашните усилия за обединена Windows платформа

Microsoft планира да пусне универсална операционна система Windows, която ще се изпълнява на настолни компютри, лаптопи, таблети и смартфони, стана ясно по-рано този месец от изявление на главния изпълнителен директор Сатя Надела.

Бъдещата универсална ОС ще работи на устройства с всякакви размери на екрана. Фактически, новата Windows платформа ще обедини три системи – класическа настолна, мобилна Windows Phone и не особено удачната Windows RT.

Още преди години Microsoft даде знак за посоката на развитие на операционната система с пускане на Windows RT – модификация на Windows 8 за ARM таблети, а неотдавна направи възможно създаването на приложения, способни да се изпълняват под всички версии на Windows.

Според анализатори, новият подход, огласен от Сатя Надела, се различава коренно от досегашните усилия за обединена платформа. Докато при управлението на Стив Балмър компанията развиваше всички три операционни системи плюс платформа за Xbox, сега целта е Windows да стане толкова универсална, че да работи дори и на конзолата за игри.

Разработчиците на Microsoft решават в момента въпроса за мащабируемостта на интeрефейса на системата и създаване на среда, в която приложенията ще могат да се пускат на всички устройства. Остава неясно обаче как Microsoft ще научи Windows да работи еднакво добре на ARM процесори и такива с архитектура х86 и х64.

Универсалната операционна система ще бъде подкрепена и от универсален магазин за приложения, който обединява всички онлайн каталози на Microsoft. Засега няма официална информация кога Microsoft ще пусне универсалната ОС и под какво име, но се предполага, че това ще стане скоро – с излизане на Windows 9 през 2015 г.

Коментари по темата: „Microsoft ще превърне Windows в универсална платформа”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Иван, то ако хардуерът е евтин, тогава хората ще купуват директно него. Има много китайски производители, които ще продават точно това. Вече Linux е напълно приемлива операционна система. И е стандарт, заедно с Андроид за ARM платформите (които вече доминират масово).

  2. Иван

    Интересни коментари и инфо.

    Случват се неразбираеми за повечето хора неща как големи компании правят пари от безплатни електронни услуги и софтуер. Изглежда че правят пари от нищото, но не е така.

    Не виждам нищо невъзможно същото да се случи и с хардуера. Някой да започне да прави безкрайно евтин хардуер и да залее пазара.

    Пример с телефоните и таблетите имат твърде кратък живот и батериите са вградени и несменяеми и всяка нова версия на операционна система идва предварително инсталирана за всяка нова година с новите модели смарт устройства. Не е нужна поддръжка за мобилните устройства както е при десктоп и сървърите.

    Не е толкова невъзможно да се избегне грешката на Apple игнориращи евтиния пазарен сегмент. Apple са затворили целия цикъл на продукта от хардуер до софтуер.

    Идеята е проста както е било с далаверата Wintel = Windows+Intel. Пускане на хардуер който е оптимизиран и поддържан (драйвери и др. ) най-добре за определена с-ма от MS.

    Microsoft е много вероятно да се споразумее с китайски производители на хардуер. Точно тук е ключа за постигане на много ниска цена на хардуера, за да може в крайната цена да има по-голям дял или добавка за печалба за софтуера, който ще е предварително инсталиран. Тук логиката с мобилниците и всякакви смарт е коренно различна – много ниска цена компенсирана от голямо количество продажби на устройства които остаряват за 1 година и не се нуждаят от поддръжка, а от проста замяна.

    Трудно ще бъде за Microsoft, но ако успее и започнат сами да си произвеждат хардуер ще са на 100% печалба хората няма да знаят от цената колко пари са за хардуер и колко за софтуер.

    Това не е на добре, но вече случва продават по магазините компютри с предварително инсталиран софтуер от който не можеш да се откажеш плащаш си го заедно с хардуера.

    Това е сега на мода да има само една ОС система и една цена за модел, компютър или смартфон. Без да се указва точно колко струва софтуера и на хората не им пука и не мислят гледат купуват нещото с една крайна цена и това е. Печалбата ще идва най-вече от хардуера, а не директно от самият софт.

  3. :)

    User, User, явно не четеш внимателно.

    Всички UNIX-базирани ОС ВИНАГИ са били така – общ код. Т.е. още от преди Windows някога да се появи. Всъщност, още преди Microsoft да се появи. И това е нормално. На системно ниво няма разлики – CPU, GPU, управление на памет и прочее ресурси.

    Относно GUI, можем само да се посмеем на нещастните им опити да обединят жестово управление с това за клавиатура и мишка. Но, то се видя с Windows 8 колко добра идея е. Сега се връщат назад, но пак се опитват да изкарат, че реално движението е напред.

    Apple инженерите имаха достатъчно акъл да разделят Cocoa и Cocoa Touch – библиотеките са изключително сходни като API, като тази за Mac OS е по-богата предвид по-мощния хардуер. Да се чуди човек защо просто не добавиха жестовете в Cocoa, толкова труд щяха да си спестят …

    В този смисъл, “жестоките последици” са, че вече никой не иска да плаща на микромеките безобразно скъпи лицензи за помиите им.

    Това заливане на пазара няма кой да го направи просто. Dell, HP, Lenovo – тези компании искат да изкарват пари. Вече пробваха модела с лаптопи за $300. Оказа се, че не им излизат сметките като включат и лицензите на MS.

    Самите MS също не са способни да го направят, Xbox е едно типично доказателство. Последните години са на печалба, но тя е далеч под загубите генерирани преди това. Т.е. като цяло платформата е само на няколко милиарда загуба. Ако трябваше да е отделна компания, щеше отдавна да е фалирала.

    Не знам защо си мислите, че някой може просто ей така, от нищото, да започне да прави безкрайно евтин хардуер и да залее пазара. Че накраяи да поддържа и безобразно големите си печалби?!

  4. User

    Да, много е специално събитието за MS!
    За Microsoft това събитие е като първото стъпване на човек на Луната.

    Хората си мислят само че Microsoft е изостанал, а напротив те са просто чакали някой друг да свърши черната работа и MS да се възползва от добре отработени и доказани технологии на своите конкуренти.

    Така е било винаги от MS просто взимат чуждото пакетират го в шарен графичен интерфейс и го пускат в продажба.

    Ако наистина успеят толкова светкавично да направят и пуснат единна платформа – това ще бъде много смазващ и силен удар по всички конкуренти.

    Последиците ще бъдат жестоки не са подценяване – MS ще залее пазара със хардуер с предварително инсталиран софтуер. Телефони, таблети, лаптопи специално произведени за да работят само с MS софтуер.

  5. :)

    Неправилно се изразих преди малко: binary-тата са очевидно различни. Най-много кодът да е общ. Но, това, както вече писах, е вярно за всяка UNIX-базирана система.

    Е, някой да ми каже какво е по-специалното на MS? Че след няма и 30 години, почти настигнаха останалите?

  6. :)

    Продължават с маркЕтинговите трикове.

    Ядрото няма как да е едно и също предвид различните архитектури (x86/x64/ARMv7/ARMv8).

    Аналогично, изключвайки нещата написани на .NET, всичко останало е различно. Самата .NET виртуална машина също е различна. Ако не е, значи не се възползва от предимствата на различните архитектури.

    Добре, но дотук описахме всички UNIX-базирани OS, които се изграждат от общ код за всички платформи.

    А, това, че MS обединяват и GUI, е поредното доказателство, че маркЕтингът е по-важен от функционалността на OS и удобството за ползване.

Коментар