Промените във Fujitsu дават резултат

Организационните промени във Fujitsu и засилването на ИТ бизнеса вече дават желания резултат

Организационните промени във Fujitsu и засилването на ИТ бизнеса вече дават желания резултат

Японският гигант Fujitsu се готви да обяви печалба за първото тримесечие на финансовата година, което не се беше случвало цели три години. Според анализаторите от Nikkei, положителният резултат се дължи на организационните промени в компанията и засилването на ИТ бизнеса й.

Предварителните резултати сочат, че за периода април-юни (финансово Q1) оперативната печалба на Fujitsu надвишава 5 млрд. йени (около 48,6 млн. долара). За сравнение, в предходните три години компанията отчиташе оперативни загуби в размер на 20 млрд. йени (194,4 млн. долара) за първото финансово тримесечие.

Връщането на пътя на печалбата е резултат от преструктурирането на Fujitsu и големите капиталови разходи на ИТ пазара, които вече дават плодове.

Японският ИТ пазар рухна като последица от световната финансова криза и опустошителното земетресение в страната, но през 2012 г. започна да се възстановява. През второто календарно тримесечие на 2014 г. японските производители и търговци значително повишиха доставките на електроника.

Наскоро Fujitsu обяви, че ще инвестира около 200 млрд. йени (1,97 млрд. долара) в своя облачен бизнес през следващите две години. Средствата ще бъдат изразходвани за разширяване на облачната инфраструктура Fujitsu Cloud и включените в нея нови услуги IaaS, PaaS и SaaS.

Финансовото оздравяване на Fujitsu помогна на компанията да реструктурира подразделението си за полупроводници и смартфони. Неотдавна Fujitsu и Panasonic се договориха за създаване на съвместно предприятие, в рамките на което ще бъдат обединени подразделенията за разработка на чипове.

Според неофициална информация в японски медии, Fujitsu планира да продаде бизнеса си с чипове и да се съсредоточи върху ИТ услугите, в частност – облачните.

Fujitsu ще публикува финансовите резултати за тримесечието на 31 юли. Компанията очаква оперативната й печалба за текущата финансова година, която приключва през март 2015 г., да достигне 185 млрд. йени (1,82 млрд. долара), което е 26% спрямо предходната година.

Коментар