Неочаквани обиски на Microsoft в Китай

Windows XP е най-популярната ОС в Китай, но без поддръжка от Microsoft

Windows XP е най-популярната операционна система в Китай, но от април тази година остана без поддръжка от Microsoft

Неяснотата в отношенията между Китай и Microsoft се задълбочава. Представители на китайското правителство са посетили внезапно няколко офиса на компанията в страната и са иззели документи, но засега няма официална информация за акцията, предаде Ройтерс.

Microsoft е потвърдила за неочакваното посещение, но не дава никакви подробности. Предполага се, че обиските са по повод скорошното решение на правителството да забрани използването на Windows 8 в администрацията. Според някои източници, по този начин китайските власти си отмъщават на Microsoft за това, че компанията прекрати поддръжката на Windows XP.

Миналата година правителството преговаряше с Microsoft за покупка на голям брой лицензи за Windows XP и очакваше софтуерният гигант да предостави разширена поддръжка на системата. Microsoft обаче отхвърли искането на Китай и препоръча на правителството да премине към по-нова версия на Windows, както това се случва в други страни по света.

От компанията коментират лаконично неочакваните посещения на правителствени лица в офисите й: „Нашата цел е да изградим продукти с функции, сигурност и надеждност, които клиентите очакват, и сме щастливи да отговорим на въпроси на правителството”.

Коментари по темата: „Неочаквани обиски на Microsoft в Китай”

добавете коментар...

  1. Спас

    “они ке атакуват на малки групи по 5 милиона ама ке ги тепаме”
    те за сега може и да нямат операционна ситема като Windows
    е може и да си подредят удобна
    но защо да плащат ако може да не го правят

  2. Преговори ????

    “Стотина следователи са посетили офисите на фирмата в Пекин, Шанхай, Ченгду и Гуанджоу. Иззети са голямо количество финансови документи, кореспонденция и няколко компютърни конфигурации.”

    Не ми прилича на преговори, а на нещо доста по-сериозно.

  3. Драгомир

    Игрите на MS с китайците са на съвсем друго ниво – геополитически. Изобщо не е от значение Windows, а скъсването с MS означава захладяване на отношенията със САЩ.

  4. Йордан

    Тези китаици не могат ли сами да си напишат операционна система по свой вкус. Все пак са 1,5 млрд. народ (1/4 от световното население), би трябвало да имат ресурса да го направят.

Коментар