Излиза 4-ядрен процесор за таблети с цена $4

Allwinner A33 включва четири изчислителни ядра Cortex-A7 и графичен контролер Mali400MP2

Allwinner A33 включва четири изчислителни ядра Cortex-A7 и графичен контролер Mali400MP2

Компанията Allwinner започна масово производство на първия в света четириядрен процессор за таблети с цена само 4 долара. Моделът A33 включва четири изчислителни ядра Cortex-A7 и графичен контролер Mali400MP2.

Чипът може да записва и възпроизвежда видео с висока резолюция във формат 1080р (1920х1080 пиксела) със скорост до 60 кадъра в секунда. Таблетите на негова основа ще имат максимална резолюция 1280х800 пиксела.

Allwinner A33 използва фирмена технология SmartColor, която подобрява цветовете на изображението. В чипа е интегриран и аудио кодек Hi-Fi Audio.

Предимство на A33 също така е ниската консумация на енергия. Разработчикът твърди, че новият процесор е по-икономичен не само от останалите четириядрени решения, но и от едночиповите системи с две ядра.

Така например, при използване на батерия с капацитет 4000 мАч, таблетите с A33 ще могат да възпроизвеждат до 6,5 часа видео в режим 1080p и ще издържат над 300 часа в режим на изчакване.

На пазара се очакват таблети, базирани на Allwinner A33, с диагонал на екрана 6,95, 7 и 7,85 инча, съобщи MarketWatch. Подобни устройства ще струват по около 30 долара.

Коментари по темата: „Излиза 4-ядрен процесор за таблети с цена $4”

добавете коментар...

  1. :)

    Драгомире,

    Предлагам да прочетеш малко повече материали относно консуматорското общество. Гъзарите не са му проблема. Тия, които търсят поредната тънка далавера са.

    Гъзарите не хвърлят, защото им излиза безобразно скъпо. Продавалник, eBay и прочее сайтове вършат чудеса. С парите, които изкарат, си финансират следващата гъзария. А, за да изкарат максимално много пари, тая една година си пазят телефоните повече от очите си. Новите собственици получават устройства в доста добро състояние, а и за прилични пари.

    Относно тънката далаверка, ще дам леля ми за пример, която изхвърли 2 китайски телефона за година и половина. В началото се радваше за колко малко пари ги е взела. Вече си избира телефоните по друг признак.

    Качествените устройства (които много често са и доста скъпи) се препродават. Боклуците се изхвърлят.

  2. Драгомир

    Те които купуват толкова евтино го ползват до повреда. Гъзарчетата ползват съвсем малко и след това хвърлят напълно работещо (за да изгазарят че пак са с най-новия модел). Ама с евтинии джаджи не могат да се гъзарят и затова защо да ги купуват изобщо?

  3. kanbri

    ti si protiv,no az sum za! 😀

  4. :)

    Процесори с Cortex-A7 са на пазара от 2012г, отгоре на всичкото, това са т.нар. low–power cores.

    Имайки предвид описаните доста слаби показатели, а именно 6.5ч на 4000mAh батерия, както и цената цената на процесора, явно става дума за 40nm производствен процес.

    Между другото, аз лично съм против прекалено евтината електроника. Хората купуват безцелно и после изхвърлят.

Коментар